Για μονόπλευρες εμπορικές συμφωνίες της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ έκανε λόγο τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι δηλώσεις του έγιναν σε σύνδεσμο Αμερικανών και Ιαπώνων επιχειρηματικών ηγετών, πριν από τη συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντσο ‘Αμπε, το απόγευμα. «Η Ιαπωνία έχει κέρδη από το εμπόριο τις τελευταίες δεκαετίες», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών με φιλικό τρόπο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε ειδικότερα στα μεγάλα πλεονάσματα της Ιαπωνίας στο εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ επί πολλά χρόνια. Η Ιαπωνία είχε πέρυσι πλεόνασμα 69 δισ. δολαρίων στο εμπόριό της με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι ΗΠΑ υφίστανται τεράστια εμπορικά ελλείμματα έναντι της Ιαπωνίας για πολλά, πολλά χρόνια, σχεδόν 70 (δισ. δολάρια) ετησίως», δήλωσε ο Τραμπ στους επιχειρηματίες στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, αλλά σήμερα το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανοικτό», είπε, προσθέτοντας: «Γνωρίζω, όμως, ότι θα είναι σύντομα».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε αναφερθεί στις εμπορικές πολιτικές και το νόμισμα της Ιαπωνίας και είχε προηγουμένως κατηγορήσει τη χώρα για χειραγώγηση του νομίσματός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης