Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνθρωπος, το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια νέων συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις της Αστυνομίας και διαδηλωτές στην επαρχία Καχαμάρκα στο βόρειο τμήμα του Περού, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο ενός πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Περού, Oscar Valdes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσωρινή κράτηση ενός εκ των ηγετών των αυτοχθόνων, οι οποίοι ζητούν τη ματαίωση επενδυτικού σχεδίου αμερικανικής εταιρείας, που προβλέπει τη δημιουργία ορυχείων στην περιοχή, συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων. Μια ημέρα νωρίτερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Άγριο ξύλο στον πρωτεργάτη των κινητοποιήσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το Associated Press, ο ηγέτης της Αριστεράς και πρώην ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Marco Arana, δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν άγρια πριν προχωρήσουν στην προσωρινή κράτησή του. «Με κράτησαν παράνομα και με χτύπησαν άγρια. Το ίδιο έγινε και στο αστυνομικό τμήμα», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Marco Arana θεωρείται πρωτεργάτης στην προσπάθεια που γίνεται για τη ματαίωση σχεδίου δημιουργίας του μεγαλύτερου ορυχείου στη σύγχρονη ιστορία του Περού. Η «Newmont», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείρισή του, έχει υποσχεθεί να τηρήσει όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της στη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου «Conga», ωστόσο οι κάτοικοι της Καχαμάρκα τονίζουν ότι οι εξορύξεις θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο πρόεδρος του Περού, Ollanta Humala, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανείς διαμαρτυρίες καθώς εμφανίζεται ανυποχώρητος στην απόφασή του να αξιοποιήσει με τον μέγιστο δυνατό τρόπο τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια επεισοδίων για τον τρόπο διαχείρισης του ορυκτού πλούτου, επί προεδρίας Ollanta Humala, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός επί των ημερών του προκατόχου του, Alan Garcia (2006-2011) ήταν 174.

Διαβάστε επίσης:
«Άναψαν» τα αίματα στο Περού για το ορυχείο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 02:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης