Εξαντλημένες από τη μεγάλη εισροή προσφύγων στο Μπανγκλαντές και στόχος επιθέσεων στη Μιανμάρ: οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονταν την Πέμπτη να βοηθήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ένα πλοίο του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε επίθεση από εχθρικό πλήθος στη Μιανμάρ και τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκη φορτηγό της στο Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το πλοίο όσο και το φορτηγό μετέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους περισσότερους από 420.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ για να γλυτώσουν από τις διώξεις του στρατού και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανκγλαντές.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατού, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον θέσεων της αστυνομίας στην Πολιτεία Ραχίν, χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «γενοκτονία».

Οι συνθήκες διαβίωσης στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές είναι ολοένα και πιο δύσκολες για τους πρόσφυγες, οι οποίοι διηγούνται περιστατικά φόνων, βιασμών και βασανιστηρίων στην Πολιτεία Ραχίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων πέντε ημερών έχουν μετατρέψει σε βάλτο τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων και τα περίχωρά τους. Σε κάποιες περιοχές το νερό φτάνει ακόμη και το ένα μέτρο μέσα στις σκηνές, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους για φονικές κατολισθήσεις.

Οι κακές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για το τροχαίο δυστύχημα με το φορτηγό του Ερυθρού Σταυρού: «Τα θύματα κάθονταν πάνω σε 10 τόνους τροφίμων» εξήγησε ο Ανουαρούλ Αζίμ, συνοριοφύλακας του Μπανγκλαντές. «Ο δρόμος είναι στενός και είχε υποστεί διάβρωση από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών» πρόσθεσε.

Εξαιτίας του δυστυχήματος αυτού αναβάλλεται η διανομή τροφίμων για σήμερα, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης έπεσαν θύματα επίθεσης στην άλλη πλευρά των συνόρων στην πόλη Σίτουε, πρωτεύουσα της Πολιτείας Ραχίν.

Η αστυνομία της Μιανμάρ χρειάστηκε πολλές ώρες για να διαλύσει ένα πλήθος που έριχνε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον ενός πλοίου γεμάτου με είδη πρώτης ανάγκης για τους αμάχους που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Στο πλοίο υπήρχε νερό, ρούχα και κουνουπιέρες, τα οποία προορίζονταν για την Μαουνγκντάου, την περιοχή της Μιανμάρ που είναι θέατρο συγκρούσεων από τα τέλη Αυγούστου.

«Το προσωπικό μας είναι σώο και αβλαβές, το φορτίο δεν καταστράφηκε και θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας όπως ήταν προγραμματισμένο» τόνισε η Γκρατσιέλα Λάιτε Πίκολι της ΔΕΕΣ.

Για τις ομάδες των ανθρωπιστικών οργανώσεων η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, αφού η κυβέρνηση της Μιανμάρ στην αρχή των ταραχών τις κατηγόρησε ότι συνδέονται με τους αντάρτες.

Έκτοτε οι περισσότερες δράσεις έχουν σταματήσει στην Πολιτεία Ραχίν, ενώ η πρόσβαση στους εκτοπισμένους, που βρίσκονται ακόμη στον δρόμο ή κρύβονται σε δάση και βουνά, είναι προς το παρόν αδύνατη.

Την Τρίτη ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση» και ζήτησε «πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι εκτυλίσσεται ανθρωπιστική κρίση στη Μιανμάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης