Πλήθος χωρών ξεκινά ενδελεχείς έρευνες σχετικά με τα όσα αποκαλύφθηκαν περί φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα λεγόμενα «Panama Papers».

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα, είναι μια «καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» τόνισε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση, επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ’ αυτούς που διαπράττουν απάτες» πρόσθεσε.

Σουηδία

Την ίδια ώρα, η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις Αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.

Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Βρετανία

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει σχετικά, ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η διαρροή θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο εκλιπών πατέρας του, ο Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το γραφείο του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ουκρανία

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρεία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

«Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρείες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται» έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους αυτονομιστές.

Νορβηγία

Αποκαλύψεις ότι η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA).

Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα «Aftenposten», η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.

«Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν.

«Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών» πρόσθεσε.

Αυστρία

Επιπλέον, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιρειών.

Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για τη φύση των συναλλαγών και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης