Χρήστος Μαζάνης 

Μάχη με το λαθρεμπόριο τσιγάρων το οποίο πραγματοποιείται μέσω Ελλάδας συνεχίζουν να δίνουν οι Ιταλικές Αρχές. Η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza), σε συνεργασία με την ομάδα τελωνειακών στο Μπάρι, κατάφεραν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν 9 τόνους λαθραία τσιγάρα τα οποία μεταφέρθηκαν στο ιταλικό λιμάνι από την Ελλάδα.Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, χάνει ετησίως το ποσό των 600 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι «κίτρινοι ράμπο» , αξιοποιώντας τις πληροφορίες τους προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο ενός κοντέινερ το οποίο ήταν φορτωμένο στο εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας, «BF LUCIA». Oι πρώτες υποψίες για το παράνομο φορτίο προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση των συνοδευτικών εγγράφων. Οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί διαπίστωσαν αρχικά πως το δηλωμένο βάρος δεν συνάδει με φορτίο ποτηριών, όπου υποτίθεται πως περιείχε το κοντέινερ και είχε χώρα προέλευσης την Γεωργία.

To πλοίο 'Bf Lucia' κοντά στον Πειραιά

Στη συνέχεια, ο έλεγχος με ένα ειδικό σκάνερ επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά και τις υποψίες τους.
Πίσω από κιβώτια τα οποία περιείχαν όντος γυάλινα ποτήρια κακής ποιότητας, εντοπίστηκαν οι κούτες με τα λαθραία τσιγάρα μάρκας «Marble».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποσότητα κατασχέθηκε, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των παραληπτών, των οποίων τα στοιχεία επί των φορτωτικών εγγράφων είναι πλαστά.

Tα τσιγάρα Marble (φώτο αρχείου)

Eπίσης διερευνάται η διαδρομή του πλοίου μέσω Ελλάδας όπου μεταφέρθηκε το παράνομο εμπόρευμα αλλά και ο τόπος φόρτωσής του, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε ελληνικό λιμάνι και συγκεκριμένα στον Πειραιά. 

Το βίντεο με τον εντοπισμό των λαθραίων τσιγάρων:

 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί μπλόκαραν στο λιμάνι της Ανκόνα εκ νέου φορτίο από την Ελλάδα, με 5,2 τόνους λαθραία τσιγάρα  (μάρκας Chesterfield) τα οποία ήταν κρυμμένα σε φορτηγό με βουλγάρικες πινακίδες και πολύ καλά καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε παλέτες με άδεια γυάλινα μπουκάλια. Τα κέρδη από την πώληση υπολογίζονταν στο 1.120.000 ευρώ. Υπολογίζεται πως ένα γεμάτο κοντέινερ αποφέρει κέρδη της τάξεως των δύο εκατ. ευρώ. 

H εντοπισμός των 5,2 τόνων λαθραίων τσιγάρων στο Μπάρι

Μάλιστα το zougla.gr είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ, με τους Ιταλούς αξιωματούχους να επισημαίνουν πως τα λαθραία τσιγάρα τα οποία εισέρχονται στη χώρα τους μέσω της Ελλάδας, κατέχουν τη δεύτερη θέση σε κατασχέσεις με ποσοστό 13,9%, ενώ την πρώτη κατέχουν τα λαθραία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Ιταλοί στο παρελθόν έφερε στην επιφάνεια μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τσιγάρα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, μέσω Ιταλίας από το λιμάνι της Ανκόνα (τουλάχιστον 100 τόνους). Στο κύκλωμα εμπλέκονταν μεταξύ άλλων και 4 Έλληνες.

Φαίνεται όμως πως οι λαθρέμποροι δεν πτοούνται, και συνεχίζουν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες μέσω της χώρας μας, στη γειτονική Ιταλία, κάτω από τη μύτη των ελληνικών Αρχών.

Ιταλοί αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν, η ιταλική μαφία στη Νάπολη (Καμόρα), φέρεται να χρησιμοποιεί κατά καιρούς αρκετά κανάλια μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων και μέσω της Ελλάδας. 

Eνδεικτικός ο παρακάτω χάρτης τον οποίο επεξεργάστηκε η ιταλική εφημερίδα «ilfattoquotidiano», ο οποίος δείχνει πως η Καμόρα έχει παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης η Τουρκική μαφία και η Αλβανική μαφία στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Φώτο πλοίου: Sakis Antoniou 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης