Ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού άνδρα το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, στη δεύτερη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Φέργκιουσον.

Ο Έρικ Γκάρνερ, ένας οικογενειάρχης που υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα απεβίωσε την 17η Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στο Στέιτεν Άιλαντ, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 43χρονος Ερικ Γκάρνερ, πατέρας 6 παιδιών, βρισκόταν σε δρόμο του Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν με την υποψία ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Στο συγκλονιστικό βίντεο που βιντεοσκόπησαν περαστικοί, φαινόταν ο άνδρας με βάρος 160 κιλών να διαμαρτύρεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν, πιάνοντάς τον από τα άκρα και τον λαιμό.

Ο Γκάρνερ, φώναζε ότι δεν μπορούσε να ανασάνει αλλά οι αστυνομικοί δεν τον άφηναν, ώσπου έχασε τις αισθήσεις του. Λίγη ώρα αργότερα, ο 43χρονος εξέπνευσε στο νοσοκομεία και οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αντιδράσουν με «ειρηνικούς» τρόπους στην απόφαση του σώματος των ενόρκων του Στέιτεν Άιλαντ να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στον θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ.

«Συμφωνούμε όλοι μας ότι οι διαδηλώσεις και η ελευθερία του λόγου αποτελούν πολύτιμες συνεισφορές στο δημόσιο διάλογο και ότι η βία και η διασάλευση της τάξης δε συνιστούν μόνο μια λανθασμένη αντιμετώπιση αλλά πλήττουν τους άκρως σημαντικούς στόχους που μαζί προσπαθούμε να επιτύχουμε» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

O δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αμέσως στο Στέιτεν Άιλαντ, την περιοχή της Νέας Υόρκης όπου σημειώθηκε τον Ιούλιο το περιστατικό με τον θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης