Με δυσκολία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη οι μετακινήσεις στη Νέα Υόρκη, πρώτη ημέρα λειτουργίας των λεωφορείων μετά το πέρασμα της υπερ-καταιγίδας «Sandy».

Το μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες από και προς το κέντρο του «Μεγάλου Μήλου» ήταν έντονο, με δυνάμεις της Τροχαίας να προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, την ίδια στιγμή που χιλιάδες επιβάτες αναζητούσαν μια θέση μέσα στα «γεμάτα» λεωφορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έδειχναν οδηγούς αυτοκινήτων να έχουν ακινητοποιηθεί σε τμήματα του Μανχάταν και να χρειάζονται αρκετή ώρα για να διανύσουν λίγα μέτρα με τα οχήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video..

Την εμφάνισή τους έκαναν μετά από τρεις ημέρες και οι πρώτοι συρμοί του τραμ, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και με ορισμένες γραμμές «ferry».

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της τοπικής Αυτοδιοίκησης οι περισσότερες γέφυρες της πόλης είναι διαθέσιμες πλέον για τους οδηγούς οχημάτων, ενώ σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν ορισμένα δρομολόγια του Μετρό καθώς στο μεγαλύτερο τμήμα του το δίκτυο παραμένει γεμάτο νερά.

Ωστόσο, η σήραγγα «Holland» που συνδέει το Νιου Τζέρσεϊ με τη Νέα Υόρκη παραμένει πλημμυρισμένη, με τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού να δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου ν’ απομακρύνουν τα νερά.

Παράλληλα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναλλαγές στη Wall Street, η οποία παρέμεινε κλειστή για δύο ημέρες για πρώτη φορά από το 1888. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, ήταν αυτός που έκρουσε το καμπανάκι για την έναρξη των συναλλαγών.

Όσον αφορά στις πτήσεις, τα πρώτα αεροπλάνα απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια «JFK» και «Newark Liberty», ενώ το «LaGuardia» θα παραμείνει και σήμερα, Πέμπτη, κλειστό. Περίπου 20.000 πτήσεις ακυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. λόγω του «Sandy».

Εκκένωση νοσοκομείου καθώς οι γεννήτριες βγήκαν… «off»!

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα με περίπου 700 ασθενείς να απομακρύνονται την Τετάρτη από το «Bellevue Hospital» λόγω διακοπής ρεύματος.

Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν μαζική, ενώ στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και δυνάμεις του Στρατού. Στρατιωτικά μεταγωγικά μετέφεραν καύσιμα στο κτήριο με τους 13 ορόφους, ενώ ομάδα τεχνικών «στρώθηκε» στη δουλειά προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες στις γεννήτριες και το σύστημα τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα του νοσοκομείου που επηρεάστηκε από τις πλημμύρες τις οποίες άφησε πίσω του ο «Sandy».

Δείτε το video…

Το κόστος των ζημιών μαζί με τις εργασίες καθαρισμού εκτιμάται κοντά στα 35 δισ. δολάρια μόνο στη Νέα Υόρκη, με 22 ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τη θεομηνία στη συγκεκριμένη πόλη.

Οι επιπτώσεις του «Sandy» στις Η.Π.Α. με αριθμούς:

  • 56 νεκροί
  • 6,2 εκατ. κατοικίες παραμένουν χωρίς ρεύμα
  • 4,2 μέτρα η στάθμη των υδάτων στο νότιο Μανχάταν
  • 7.000 αναφορές για πτώσεις δέντρων
  • 31,88 εκατοστά βροχής στην περιοχή Ίστον του Μέριλαντ
  • 29 νοσοκομεία έμειναν χωρίς ρεύμα στο Νιου Τζέρσεϊ

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε αυτή τη γενιά», εξήγησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Η Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της θεομηνίας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, 01:36

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης