Σε «αστακό» από τα μέτρα ασφαλείας μετατρέπεται η Ταορμίνα για τη διήμερη σύνοδο του G7. Συνολικά 7.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός, ενώ έχουν επανέλθει προσωρινά οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Ιταλίας.

Ο πληθυσμός της ειδυλλιακής πόλης υπερτριπλασιάζεται, καθώς έχουν εκδοθεί 30.000 διαπιστεύσεις για τις εθνικές αντιπροσωπείες, τους δημοσιογράφους, τις δυνάμεις ασφαλείας και το ιατρικό προσωπικό, που περιλαμβάνει ακόμη και ειδικούς για την αντιμετώπιση χημικού και βιολογικού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών θα δώσουν και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, αν και η μορφολογία του εδάφους δεν ευνοεί κινητοποιήσεις. Πάντως, 4.000 διαδηλωτές έδωσαν ήδη ραντεβού για το απόγευμα του Σαββάτου στις ακτές του Ιονίου, στην τοποθεσία Giardini Naxos. Η ονομασία αποτελεί υπενθύμιση της «Μεγάλης Ελλάδας», καθώς την Ταορμίνα είχαν ιδρύσει στην αρχαιότητα έποικοι από τη Νάξο.

Η συνάντηση των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης φαίνεται ότι εξάπτει τη φαντασία των ξενοδόχων, πολλοί από τους οποίους ζητούν έως και 1.000 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο. Τα πολλά χρήματα όμως πρέπει να πάνε αλλού, προειδοποιούν οι διεθνείς ΜΚΟ. «Στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη Νιγηρία περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με υποσιτισμό.

»Οι ηγέτες του G7 δεν πρέπει να φύγουν από την Ταορμίνα πριν αποφασίσουν να εκπληρώσουν επιτέλους τις υποσχέσεις τους για παροχή βοήθειας» προειδοποιεί ο Γιερν Καλίνσκι από την Oxfam. «Το G7 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και πάλι με ευχολόγια» λέει ο Μάρβιν Μάιερ από την οργάνωση World Vision. Επιπλέον, η Oxfam επισημαίνει ότι πολλές από τις σημερινές ανθρωπιστικές κρίσεις προκαλούνται από τις πολεμικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο και γι’ αυτό οι ισχυροί «θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη την πολιτική και διπλωματική ισχύ τους προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι συγκρούσεις». Για να μην πούμε, συμπληρώνει, ότι έξι από τις επτά χώρες που απαρτίζουν το G7 εξάγουν και οι ίδιες όπλα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τέσσερις «καινούργιοι» στο τραπέζι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ασυνήθιστο ότι από τους επτά ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση της Ταορμίνα οι τέσσερις είναι καινούργιοι στην ομάδα του G7. Πρόκειται για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον 62χρονο Πάολο Τζεντιλόνι που ορίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας εν μέσω κρίσης, αλλά και την πρωθυπουργό της Βρετανίας (και του Brexit) Τερέζα Μέι.

Στη σύνοδο αυτή των G7 στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπολογίζουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, προκειμένου να αρθρώσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, η Μέρκελ δεν έχει λόγους να επιδιώξει την ανοιχτή αντιπαράθεση, καθώς μάλιστα σε λίγες εβδομάδες φιλοξενεί και εκείνη στο Αμβούργο μία εξίσου σημαντική διεθνή συνάντηση: τη σύνοδο κορυφής του G20.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του νέου Αμερικανού προέδρου στην Ταορμίνα. Πολλοί πιστεύουν ότι το κλειστό κλαμπ του G7 προσφέρει την ιδανική αφορμή για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τους Ευρωπαίους για το διεθνές εμπόριο, μετά την πρώτη διερευνητική επαφή της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν οι διαφορές παραμένουν: ενώ η Ε.Ε. διαπραγματεύεται ή και επικυρώνει ήδη νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον προστατευτισμό, εξετάζουν την καθιέρωση εμπορικών φραγμών και προκρίνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ατζέντα των επτά ισχυρών

Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά ερωτήματα για το προσφυγικό ζήτημα, τις εστίες κρίσης ανά τον κόσμο, την προστασία του κλίματος.

Σε αυτό το σημείο θα επιμείνει ιδιαίτερα και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί στο Παρίσι. Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ακόμη ένας βετεράνος της πολιτικής δίπλα στην Άνγκελα Μερκελ, θα ζητήσει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του G7 στην επαπειλούμενη διπλωματική κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

DPA, AFP, Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης