Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Νεκρός είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της ασιατικής χώρας υποστηρίζουν ότι ο Μουλά Ομάρ, έχει πεθάνει εδώ και αρκετό καιρό -ίσως δύο ή τρία χρόνια. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με τον οποίο επικοινώνησε το BBC, είπε πως θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση. Οι φήμες ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν είναι νεκρός κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ωστόσο κάποια επιβεβαίωση.

Ο Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ γεννήθηκε γύρω στο 1960 στην επαρχία Κανταχάρ στο Αφγανιστάν. Έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα εναντίον των Σοβιετικών τη δεκαετία του ’80. Θεωρείται ότι διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αναρριχήθηκε στην ηγεσία της οργάνωσης το 1996 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2001 όταν και οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Από τότε, οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Η Ουάσινγκτον τον έχει επικηρύξει με 10 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με μια βιογραφία που κυκλοφόρησε νωρίτερα το 2015 από τους Ταλιμπάν, o Μουλά Ομάρ δεν έχει δικό του σπίτι ούτε διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ενώ έχει αυξημένη αίσθηση του χιούμορ.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης