Νέο σκάνδαλο με βιβλίο ναζιστικού περιεχομένου ενός παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου-αδελφότητας στη Βιέννη, της οποίας πρόεδρος είναι συνεργάτης και ένας εκ των εκπροσώπων Τύπου του υπουργού Υποδομών Νόρμπερτ Χόφερ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αποκάλυψε την Τρίτη η αυστριακή εβδομαδιαία εφημερίδα «Falter».

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για παρόμοιο σκάνδαλο σε άλλη παγγερμανιστική εθνικιστική αδελφότητα στην πόλη Βίνερ Νόιστατ είχαν οδηγήσει πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες σε παραίτηση από όλα τα πολιτικά αξιώματα τον Ούντο Λαντμπάουερ, κορυφαίο στέλεχος των Ελευθέρων και επικεφαλής των υποψηφίων τους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λαντμπάουερ, ο οποίος κατηγορούνταν για ανάμειξη σε σκάνδαλο βιβλίου ναζιστικού περιεχομένου και του οποίου την παραίτηση είχε ζητήσει νωρίτερα ο ίδιος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε εκλεγεί μέλος στην τοπική Βουλή στις εκλογές στις 28 Ιανουαρίου και επρόκειτο να συμμετάσχει ως μέλος στην τοπική κυβέρνηση.

Ο Αυστριακός πρόεδρος είχε διερωτηθεί για το «πού επιτέλους βρισκόμαστε, όταν γελοιοποιούνται οι μαζικές δολοφονίες στο Ολοκαύτωμα, όταν γελοιοποιείται η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς», ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο «οι κόκκινες γραμμές δεν αρχίζουν μόλις στο ποινικό δίκαιο», κάτι που φέρεται να εκπροσωπεί ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Ούντο Λαντμπάουερ είναι στέλεχος και υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου Germania στην πόλη Βίνερ Νόιστατ, σύνδεσμος ο οποίος είχε εκδώσει βιβλίο με ύμνους που έχουν περιεχόμενο καθαρά αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίδιου περιεχομένου φέρεται, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Falter», να είναι και το βιβλίο έκδοση του βιεννέζικης παγγερμανιστικής αδελφότητας Bruna Sudetia, της οποίας πρόεδρος είναι ο Χέρβιγκ Γκετσόμπερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού Υποδομών Νόρμπερτ Χόφερ, του υποψηφίου του Κόμματος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016.

Από το γραφείο του Χόφερ αναφερόταν το βράδυ της Τρίτης πως ο συνεργάτης του δεν γνωρίζει το επίμαχο βιβλίο και πως ο Γκετσόμπερ είναι στην κατοχή άλλου βιβλίου που δεν έχει καμία σχέση, τόσο ως προς το κείμενο όσο και ως προς τα σκίτσα, με αυτό που παρουσιάζει η εφημερίδα «Falter».

Αξίζει να σημειωθεί πως την παραίτηση του Ούντο Λαντμπάουερ είχε χαιρετίσει τότε ο καγκελάριος Κουρτς, τονίζοντας πως αναγνωρίζει τη σχετική απόφαση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του οποίου χαιρέτισε επίσης την πρόθεση να αναθέσει σε Επιτροπή Ιστορικών τη διαχείριση της ιστορίας του Κόμματος των Ελευθέρων, η οποία βρίσκεται ήδη υπό σύσταση.

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαιτίας προφανώς του σάλου που είχε προκληθεί όχι μόνον στην Αυστρία αλλά και στο εξωτερικό, από το ναζιστικό σκάνδαλο και την κριτική για το κορυφαίο στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης να ξεκινήσει μία διαδικασία διάλυσης της αμφιλεγόμενης οργάνωσης Germania.

Ο Στράχε είχε στηρίξει νωρίτερα το κορυφαίο στέλεχος και επικεφαλής υποψήφιο του κόμματός του στις εκλογές της Κάτω Αυστρίας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες εναντίον του και ισχυριζόμενος ότι ο Λαντμπάουερ ήταν ηλικίας μόλις 11 ετών την εποχή επανέκδοσης του επίμαχου βιβλίου.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είναι ο εταίρος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού που είχε ορκιστεί στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης