Τις τραγικές παραλείψεις και την εγκληματική ολιγωρία του καπετάνιου ιταλικού κρουαζιερόπλοιου το οποίο βυθίστηκε στις 13 Ιανουαρίου ύστερα από την πρόσκρουσή του σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο στα ανοικτά της Τοσκάνης, αποτυπώνει ερασιτεχνικό video που αναρτήθηκε την Παρασκευή στο Διαδίκτυο.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα, τα οποία τραβήχτηκαν λίγη ώρα μετά την πρόσκρουση, ο καπετάνιος του Costa Concordia, Francesco Schettino, βρίσκεται μέσα στην απόλυτη σύγχυση, την ίδια στιγμή που επιβάτες ζητάνε επίμονα να μάθουν τι συμβαίνει. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ένας από αυτούς καλεί τον καπετάνιο να διατάξει την άμεση εκκένωση του πλοίου, με τον ίδιο πάντως να εξηγεί πως ακόμα δεν μπορεί να δώσει τέτοια εντολή παρόλο που το κρουαζιερόπλοιο είχε ήδη πάρει κλίση 12 μοιρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις δύο τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον υπεύθυνο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Roberto Ferrarini, ο καπετάνιος συνεχίζει να παραμένει αδρανής, με τα πλάνα από το ερασιτεχνικό videο να αποτυπώνουν ξεκάθαρα το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί στη γέφυρα.

Αποκορύφωμα της ασυνεννοησίας και της ελλιπούς προετοιμασίας του πληρώματος για μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί το γεγονός πως ακόμα και μετά τον συναγερμό και το μήνυμα για την άμεση εκκένωση του πλοίου, το οποίο μεταδόθηκε σε διάφορες γλώσσες, ακούγεται μια φωνή από τη γέφυρα που λέει «Τι κάνουμε; Τι κάνουμε;».

Διαβάστε επίσης:
Παραδέχτηκε πως βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της τραγωδίας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 03:02
Κατηγορούν τον καπετάνιο για ολιγωρία και λανθασμένους χειρισμούς, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 00:16

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης