Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δεσμεύτηκε να «τελειώσει τη δουλειά» στο Αφγανιστάν, βάζοντας τους τίτλους τέλους σε έναν πόλεμο ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από τη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά λίγο μετά τις 02.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε το πλάνο του για τον τερματισμό των αμερικανικών επιχειρήσεων ανά την αφγανική επικράτεια, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με τις Αρχές της ασιατικής χώρας προκειμένου να εμποδίσει την «επιστροφή» της Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν οδεύει προς το τέλος του. Δεν πρόκειται να ζημιώσω ούτε μια ημέρα παραπάνω τους Αμερικανούς απ’ ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια. Ωστόσο πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε στο Αφγανιστάν και να ολοκληρώσουμε τον πόλεμο με έναν υπεύθυνο τρόπο», τόνισε. Επιπλεόν, εξήγησε πως στόχος του ΝΑΤΟ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Σικάγο θα είναι «οι δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις αρχές της επόμενης χρονιάς».

«Έφθασε η στιγμή να ανανεωθούν οι Η.Π.Α.. Αγαπημένοι μου Αμερικάνοι, ταξιδέψαμε για περισσότερο από μια δεκαετία κάτω από το σκοτεινό σύννεφο του πολέμου. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να δούμε ένα φως, μια καινούρια ημέρα στον ορίζοντα», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι περίπου 23.000 Αμερικανοί (από τους συνολικά 88.000 που βρίσκονται στο Αφγανιστάν) θα έχουν αποχωρήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με όλα τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα να έχουν απομακρυνθεί από το αφγανικό έδαφος μέχρι τα τέλη του 2014.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε. Ο αριθμός των στρατιωτών έχει μειωθεί στο μισό και θα όλο και περισσότεροι θα γυρίσουν σύντομα πίσω στα σπίτια τους. Έχουμε οριοθετήσει μια σαφή και ξεκάθαρη πορεία προκειμένου να εκπληρώσουμε την αποστολή μας στο Αφγανιστάν, αποδίδοντας παράλληλα Δικαιοσύνη σε ζητήματα που αφορούν στην Αλ Κάιντα», κατέληξε.

Δείτε το video…


Ταξίδι «αστραπή» στο Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη αργά το βράδυ της Τρίτης στην ασιατική χώρα, λίγες ώρες πριν τη πρώτη επέτειο από την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden, στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην πόλη Αμποταμπάντ (2 Μαΐου).

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Barack Obama προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια του υποψήφιου του Δημοκρατικού κόμματος να παρουσιάσει ως επιτυχημένους τους μέχρι τώρα χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένα τονίσει πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει «πολιτικοποιήσει» τον θάνατο του Osama bin Laden, κατηγορώντας τον παράλληλα πως δεν κατάφερε να περιορίσει το τεράστιο κόστος ενός πολέμου που έχει στοιχήσει μέχρι στιγμής τον θάνατο περισσότερων από 3.000 μελών των νατοϊκών δυνάμεων.

Δείτε το video…

Συμφωνία με πολιτική κάλυψη και για τις δύο πλευρές

Μετά τη σύντομη παραμονή του στη στρατιωτική βάση, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. επισκέφτηκε το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, όπου είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Αφγανό ομόλογό του, Hamid Karzai. Οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα χέρια μετά την υπογραφή συμφωνίας στην προεδρική κατοικία, η οποία αναφέρεται στην «επόμενη» ημέρα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία αφορά σε τρεις βασικούς τομείς:

α) Ασφάλεια
β) Οικονομία
γ) Διακυβέρνηση

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το περιεχόμενό της έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και ουσιαστικά δίνει και στις δύο πλευρές την απαραίτητη πολιτική κάλυψη σε περιπτώσεις βομβιστικών επιθέσεων ή άλλων παρόμοιων ενεργειών ανά την αφγανική επικράτεια.

Ειδικότερα, η μεν κυβέρνηση του Αφγανιστάν εγγυάται την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, δεσμευόμενη να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας, οι δε Η.Π.Α. τερματίζουν μια πολύχρονη στρατιωτική αποστολή, διατηρώντας όμως έμμεσα την παρουσία τους εκεί.

Σύμφωνα με αναλυτή του CΝΝ, η συμφωνία δε δεσμεύει τις Η.Π.Α. με κανενός είδους δαπάνη ή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων ανά την αφγανική επικράτεια, ωστόσο, αφήνει ένα «παραθυράκι» για τη διατήρηση στρατιωτικού σώματος με διττό ρόλο:

Α) Συνέχιση της εκπαίδευσης των δυνάμεων Ασφαλείας του Αφγανιστάν και
Β) πραγματοποίηση στοχευμένων επιχειρήσεων κατά στόχων της Αλ Κάιντα, προκειμένου να μη «μετατραπεί εκ νέου το Αφγανιστάν σε ένα ασφαλές καταφύγιο για την ένοπλη οργάνωση», όπως τόνισε εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α. σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Hamid Karzai μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Μαζί πετύχαμε πάρα πολλά. Φθάσαμε σε μια συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στις Αρχές του Αφγανιστάν, βάζοντας τις δυνάμεις της ασιατικής χώρας στην πρώτη γραμμή ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και σήμερα, συμφωνήσαμε να είμαστε συνέταιροι στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και να εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν ώστε να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, να τονωθεί η ανάπτυξη και να προστατευτούν οι ανθρώπινες ελευθερίες ολόκληρου του αφγανικού λαού. Κάθε Αφγανός ανά τον κόσμο θα πρέπει να γνωρίζει πλέον πως η χώρα έχει έναν συνεταίρο και έναν φίλο στις Η.Π.Α.», σημείωσε.

«Ως πρόεδρος των Η.Π.Α. θα ήθελα να πω πως θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον, ωστόσο όσο προχωράει η μεταβίβαση της εξουσίας είμαι πεπεισμένος πως οι δυνάμεις του Αφγανιστάν θα γίνονται κάθε ημέρα όλο και πιο δυνατές και ο αφγανικός λαός θα ορίζει σταδιακά ο ίδιος τις τύχες του. Με αυτή τη συμφωνία, είμαι σίγουρος πως γίνεται κατανοητό ότι οι Η.Π.Α. θα σταθούν δίπλα στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Hamid Karzai ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για τη βοήθεια που πρόσφερε στο Αφγανιστάν. «Αυτή η συμφωνία κλείνει μια περίοδο 10 ετών, ανοίγοντας παράλληλα μια ένα εποχή ισότιμης συνεργασίας. Με την υπογραφή της παρούσης, αρχίζει μια φάση ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη η οποία θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις αμοιβαίες δεσμεύσεις και την αμοιβαία φιλία», τόνισε.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις όσον αφορά στη μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν (πέρα από τους 23.000 που προβλέπεται να αποχωρήσουν) πριν από το φθινόπωρο του 2012. Το επιτελείο του Barack Obama είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις όσον αφορά στην «επόμενη» ημέρα στο Αφγανιστάν, λίγο πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου.

Δείτε το video…

«Έρχονται δύσκολοι καιροί»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν παρέλειψε να μιλήσει στους Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να τους τονώσει το ηθικό, προειδοποιώντας τους όμως πως έρχονται δύσκολες ημέρες.

«Είναι πιθανό ορισμένοι από εσάς να δείτε τους φίλους σας να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της αποστολής. Θα υπάρξουν οδύνη, πόνος και δυσκολίες, ωστόσο υπάρχει φως στον ορίζοντα λόγω των θυσιών που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια», εξήγησε μέσα κλίμα έντονης συγκίνησης.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Απροειδοποίητη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Μαΐου 2012, 22:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης