Αξιωματούχοι των Η.Π.Α. και της Βόρειας Κορέας ολοκλήρωσαν σήμερα διήμερες συνομιλίες για το σχέδιο της Ουάσινγκτον που προβλέπει την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε δηλώσεις για το αν υπήρξε συμφωνία στις συνομιλίες. Ο Ρόμπερτ Κινγκ πάντως, ειδικός απεσταλμένος των Η.Π.Α. για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε αργά χθες ότι τα υπό συζήτηση θέματα είναι «περίπλοκα», αλλά ότι σημειώθηκε «πρόοδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους τρόπους εφαρμογής του επισιτιστικού προγράμματος για παιδιά, εγκύους και άλλους Βορειοκορεάτες που πλήττονται από χρόνιο υποσιτισμό.

Η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά στην αποστολή 240.000 τόνων τροφίμων αναπτέρωσε τις ελπίδες για επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες διεκόπησαν στα τέλη του 2008.

Ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά, Ρι Γιονγκ Χο, έφθασε αργά την Τρίτη στις Η.Π.Α για ανεπίσημες συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης