Ανταπόκριση: Βαγγέλης Φωτιάδης
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο πολύμηνος, συμβολικός σε παγκόσμιο επίπεδο, αγώνας των Ινδιάνων για την προστασία της πατρογονικής τους γης, στην τοποθεσία Standing Rock της Βόρειας Ντακότα, δικαιώθηκε εν μέρει και προσωρινά, μετά τις επιφυλάξεις που προέβαλλε για την περιβαλλοντική ασφάλεια του υπό σχεδίαση αγωγού πετρελαίου η Γραμματεία Πολιτικών Έργων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι Ινδιάνοι αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από την εν λόγω περιοχή μέχρι το Ιλινόις, μήκους 1.185 χιλιομέτρων και κόστους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίωνΟι Ινδιάνοι αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από την εν λόγω περιοχή μέχρι το Ιλινόις, μήκους 1.185 χιλιομέτρων και κόστους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας ότι θα μολύνει τις πατρογονικές τους εστίες, και συγκεκριμένα το νερό της περιοχής, καθώς θα επηρεαστεί ο ποταμός Μισούρι που τους υδροδοτεί, όπως και άλλα σημεία που τα θεωρούν ιερά.

Οι διαδηλώσεις τους από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια και σοβαρούς τραυματισμούς.

Δείτε περισσότερα στο προηγούμενο άρθρο του zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας αυτός έχει ευαισθητοποιήσει χιλιάδες κόσμου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός υποστηρικτών – ακόμα και αμερικάνοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων- να έχουν καταφθάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, ενώ εκδηλώσεις συμπαράστασης λαμβάνουν χώρα από το Μαρόκο και την Παλαιστίνη, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τη Λατινική Αμερική, όπου επίσης υπάρχουν ιθαγενείς με αντίστοιχα προβλήματα.

Στο Standing Rock βρέθηκε και ο Βαγγέλης Φωτιάδης, που μετακόμισε πρόσφατα από την Αθήνα στον Καναδά, και ταξίδεψε 2 μέρες προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον σκοπό των ιθαγενών, και καταθέτει τις εντυπώσεις του στο zougla.gr.



Προσωρινή νίκη

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις, τα νέα για τους Ινδιάνους είναι καλά: Η Jo-Ellen Darcy από τη Γραμματεία Πολιτικών Έργων των ΗΠΑ, σε δήλωσή της ανέφερε ότι θα διερευνηθούν εναλλακτικές διαδρομές για το πέρασμα του αγωγού, αφού εξεταστούν διεξοδικά όλες οι παράμετροι του έργου και ο περιβαλλοντικός του αντίκτυπος για την περιοχή.

Τα νέα έγιναν δεκτά με ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους Σίου και τους χιλιάδες υποστηρικτές τους, με τον αρχηγό της φυλής Dave Archambault να δηλώνει: «Οι Σίου και όλοι οι Ινδιάνοι της χώρας θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες στον πρόεδρο Ομπάμα για την ιστορική του απόφαση. Ελπίζουμε ότι και η επόμενη κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ, θα σεβαστεί την απόφαση και θα κατανοήσει πλήρως τους λόγους που στεκόμαστε ενάντιοι στα σχέδια κατασκευής του αγωγού».

Ο δικηγόρος όμως των Ινδιάνων, Jan Hasselman, προτείνει να κρατάνε οι Σίου μικρό καλάθι και να μην επαναπαύονται… «Οι εταιρίες μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης, και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί εύκολα να την παρακάμψει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα, διατηρεί ιδιωτικά συμφέροντα με μία από τις εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού.
  
Οι Ινδιάνοι και οι υποστηρικτές τους, έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Standing Rock μέχρι να ματαιωθούν τα σχέδια κατασκευής του αγωγού οριστικά, ενώ σχετικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες και στη Νέα Υόρκη, στο χρηματιστήριο αλλά και στις έδρες εταιριών που εμπλέκονται με τον αγωγό.

Η καλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματολογία των Ινδιάνων μάλιστα, προήλθε από ένα τυχαίο γεγονός, που αποτελεί και τον φόβο τους για την καταστροφή των ιερών τους χώρων: στις 5 Δεκεμβρίου, υπήρξε διαρροή ενός αγωγού πετρελαίου σε γειτονική περιοχή, στα δυτικά της Βόρειας Ντακότα, και 176.000 γαλόνια πετρελαίου διαχύθηκαν στο περιβάλλον. Συνεργεία αποκατάστασης επιχειρούν ακόμα για να περιορίσουν την καταστροφή.

Ανταπόκριση Ελλήνων από τη Βόρεια Ντακότα

Ο Βαγγέλης Φωτιάδης βρέθηκε για λίγες μέρες στο Standing Rock και καταθέτει τις εντυπώσεις του στο zougla.gr.

«Ο αγώνας των Ινδιάνων είναι πολύ σημαντικός και μας αφορά όλους. Δεν ήταν αντίσταση αυτό που έγινε εκεί – ήταν προστασία. Όλοι μαζί ενωμένοι, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, ενωθήκαμε για έναν σκοπό, για τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων αυτών.

»Τη στιγμή των πανηγυρισμών, γύρω από την ιερή φλόγα των Ινδιάνων, όταν έγιναν γνωστά τα νέα, τη θυμάμαι ως μια ανείπωτη χαρά για όλους μας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα μας βρουν μπροστά τους. Θα σταθούμε σαν βράχος (Standing Rock) και δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε και ακούστε την ανταπόκρισή του, για το zougla.gr:

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ελληνοαμερικάνο Κώστα Μακρέα, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και συμμετέχει διαδικτυακά στον αγώνα των Ινδιάνων. Σχολιάζει ο ίδιος στο zougla.gr:

«Ως Ελληνοαμερικάνος που είμαι, η κρίση στο Standing Rock με έχει επηρεάσει πάρα πολύ σε πολλά επίπεδα. Οι γενναίοι προστάτες του νερού, οι άοπλοι ινδιάνοι και οι σύμμαχοί τους, βρίσκονται υπό πολιορκία, στρατιωτικού τύπου, εδώ και μήνες, από τις αδίστακτες εταιρικές δυνάμεις της βιομηχανίας του πετρελαίου.

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πώς είναι να ζεις υπό καθεστώς πολιορκίας! Η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ και στον δυτικό κόσμο το δώρο της Δημοκρατίας. Οι αρχαίοι τιμούσαν την αξία της ζωής των πολιτών, που είχαν τη δύναμη να εκλέγουν ως κυβερνώντες αυτούς που οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Που είναι αυτό το δώρο, στην περίπτωση του Standing Rock; Οι Σίου, όπως και πολλές άλλες αυτόχθονες φυλές, πέφτουν διαχρονικά θύματα απάτης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπογράφοντας συνθήκες που θα παραβιάζονταν όποτε ήθελε ο ισχυρός, και φυσικά σκοτώθηκαν μαζικά στη μεγαλύτερη γενοκτονία που έγινε ποτέ, ενώ ακόμα και σήμερα τους συμπεριφέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι Έλληνες βλέπουμε παραλληλισμούς με αυτή την κατάσταση, σκεπτόμενοι την κατοχή της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επί αιώνες.

Οι Έλληνες βλέπουμε παραλληλισμούς με αυτή την κατάσταση, σκεπτόμενοι την κατοχή της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επί αιώνες​Είναι γνωστό ότι η δύναμη των επιχειρήσεων έχει φτάσει σε επίπεδο τυραννίας. Αγοράζουν και πουλούν πολιτικούς, συγκεντρώνουν τεράστιο πλούτο εις βάρος του απλού λαού. Μόλις πέντε επιχειρήσεις διαθέτουν τις περισσότερες πλατφόρμες ΜΜΕ, οπότε η δικαιοσύνη και η διαφορετικότητα δεν υπάρχει πουθενά στις ΗΠΑ, καθότι όλα είναι καθοδηγούμενα με βάση τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων. Η δύναμη, η απληστία και ο έλεγχος είναι οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα αυτή την κυριαρχία των επιχειρήσεων πάνω στον μέσο αμερικάνο πολίτη.

Οι Έλληνες θυμούνται την άνοδο του Ναζισμού, όχι πριν πάρα πολύ καιρό, και πώς οι ίδιοι οργανώθηκαν κι αντιστάθηκαν σε αυτόν. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Standing Rock είναι ένα παράδειγμα αυτοοργάνωσης ανθρώπων, που αντιστέκονται στη σύγχρονη εκδοχή του ναζισμού, που είναι ο “Αμερικάνικος Εταιρικός Φασισμός”.

Το Standing Rock αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης κατά της απληστίας και της τυραννίας που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Γη. Ο αγώνας τους επεκτείνεται σε βαθύτερα επίπεδα, σε αυτά της ολοκληρωτικής προστασίας του ευάλωτου περιβάλλοντος της Γης.

Οι Ινδιάνοι μας καλούν όλους, Έλληνες και μη, να διασφαλίσουμε ότι η εταιρική τυραννία θα ανατραπεί από τη δύναμη των καθημερινών ανθρώπων, όπως και επίσης και να δημιουργήσουμε ένα υγιές παγκόσμιο περιβάλλον για την μελλοντικές γενιές»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης