Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, στην κατοικία του στην Αβάνα. Η συνάντηση έφερε πρόσωπο με πρόσωπο έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ηγέτες της λατινοαμερικανικής επαναστατικής αριστεράς και τον πρώτο ποντίφικα από τη Νότια Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας Φεντερίκο Λομπάρντι, η συνάντησή τους διήρκεσε 30-40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε «σε πολύ οικεία ατμόσφαιρα», παρουσία της συζύγου του Φιντέλ Κάστρο, Ντάλια Σότο ντελ Βάγε. Οι δυο τους συζήτησαν θέματα θρησκείας και οικονομίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο 89χρονος ηγέτης και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αντήλλαξαν βιβλία, με τον Φραγκίσκο να δωρίζει στον Φιντέλ έργα του ιερέα, ο οποίος ήταν δάσκαλός του στο σχολείο πριν από περισσότερα από 70 χρόνια. Τόσο ο Φιντέλ όσο και ο Ραούλ Κάστρο, άλλωστε, είναι βαφτισμένοι καθολικοί και έχουν λάβει ιησουιτική εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως ο πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας, καθώς και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο, και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης