Τρόμος επικράτησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο κτήριο 197 των εγκαταστάσεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άρχισαν να πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης της Ουάσινγκτον, Cathy Lanier, ανέφερε σε επίσημη δήλωσή της ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά. Οι πληροφορίες για τους τραυματίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Αναφορές της αστυνομίας κάνουν λόγο για δύο δράστες, εκ των οποίων ο ένας είναι νεκρός και ο άλλος αναζητείται.

Προηγουμένως η Lanier, είχε εκφράσει τον φόβο ότι πιθανόν να υπάρχουν περισσότεροι από έναν δράστες- πιθανώς δύο- οι οποίοι διέφευγαν της σύλληψης. Σύμφωνα με την ίδια, οι ένοπλοι είχαν ντυθεί με στρατιωτικές στολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης που ταυτοποιήθηκε ήταν 34 ετών, καταγόταν από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας και είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2007 μέχρι το 2011.

Η αρχηγός της αστυνομίας, τονίζει ότι αναζητείται ένας ακόμη άντρας, 50 ετών, πιθανόν Αφροαμερικανός, ο οποίος επίσης ήταν ντυμένος στα χακί». 

Προς το παρόν η αστυνομία κάνει λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» και αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».


(Πρώτες εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας)

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο των μέτρων Ασφαλείας οι τοπικές Αρχές έδωσαν εντολή για το κλείσιμο του Εθνικού Αεροδρομίου «Reagan» στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Βιρτζίνια, του κοντινότερου σημείου προσγείωσης αεροσκαφών στον τόπο της επίθεσης.

«Αστακός» η Ουάσινγκτον

Η κινητικότητα των δυνάμεων Ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης είναι μαζική, ενώ ασθενοφόρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, την ίδια στιγμή που περιπολικά της Αστυνομίας έχουν αποκλείσει σημεία-κλειδιά κοντά στις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν σπεύσει επιτόπου, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες.


(Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον)

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 08.20 το πρωί, τοπική ώρα ανατολικής ακτής Η.Π.Α. (15.20 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Foxnews ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί.

Oμπάμα: Ζητούμε ενδελεχή και απρόσκοπτη έρευνα

Ο Barack Obama, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη ομιλία για την αμερικανική οικονομία, αναφέρθηκε αρχικά στο περιστατικό λέγοντας:

Ένα ακόμη περιστατικό με καταιγισμό πυρών έλαβε χώρα στην περιοχή μας. Σήμερα συνέβη σε στρατιωτική εγκατάσταση… Πρόκειται για ένα περιστατικό που είχε ως στόχο το στρατιωτικό και πολιτικό μας προσωπικό. Έχω καταστήσει σαφές στην ομάδα μου ότι θέλω η έρευνα να είναι απρόσκοπτη, έτσι ώστε ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές εργαστούν από κοινού. Και καθώς αυτή η έρευνα προχωρεί, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε πως όποιος πραγματοποίησε αυτή η δειλή πράξη είναι υπεύθυνος.

O Aμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης