Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία παρουσίασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει στη Νέα Υόρκη στη σκιά της απόφασης της Δούμα να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία με σκοπό την προστασία Ρώσων που διαμένουν σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως ανέφερε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ήδη 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία και είναι πανέτοιμοι να προχωρήσουν στην κατάληψη δημόσιων κτηρίων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέφεραν περισσότερους στρατιώτες με στρατιωτικά αεροσκάφη και έχουν αποκλείσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες, που η Ουκρανία έχει αναπτύξει εκεί. Συνοριοφύλακες και λιμάνια έχουν αποκλειστεί επίσης» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, ο Ουκρανός αξιωματούχος κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις και να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία. Παράλληλα, ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνδράμουν ώστε να διαφυλαχτούν τα σύνορα της χώρας του, καθώς όπως υποστήριξε η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας), τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον πρόεδρο Πούτιν και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Mε κομμένη την ανάσα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014, 22:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης