Με τις μάχες να μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία – παρά την δήθεν εκεχειρία- στην υπόλοιπη Ουκρανία έγιναν χτες εκλογές για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου.

Η παράδοξη αυτή εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με νικητή –όπως είχε προαναγγελθεί – το κόμμα του φιλοδυτικού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Ο Οποίος, με την ανακοίνωση των exit polls για την πρωτιά του κόμματός του είπε πως θα χρειαστεί δέκα ημέρες για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν 29 κόμματα. Νικητής αναμενόταν από καιρό, πως θα ήταν ο Πέτρο Ποροσένκο.

Τα προγνωστικά έδιναν 20 με 30% στον συνασπισμό του «Μπλοκ Ποροσένκο». Αποτελεί μετεξέλιξη του κόμματος «Αλληλεγγύη» που ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Τότε το κόμμα του πολυεκατομμυριούχου ήταν μόνο στα χαρτιά και δεν εκπροσωπούνταν στο Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές για τον Ποροσένκο ήταν πολύ σημαντικές. Σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση διαθέτουν περισσότερη δύναμη από τον πρόεδρο. Γι αυτό και στόχος του ήταν να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να τον στηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας εδρών και με εταίρους σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ο πρόεδρος προσπάθησε να κερδίσει τον πρωθυπουργό Γιατσένιουκ για τον συνασπισμό του, αλλά δεν συμφώνησαν. Έτσι επικεφαλής του είναι ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής τον μποξ, Βιτάλι Κλίτσκο.

Το κόμμα του Κλίτσκο UDAR (γροθιά) έχει γίνει η ραχοκοκαλιά του «Μπλοκ Ποροσένκο». Ο συνασπισμός του αποτελείται εν μέρει από πολιτικούς από την εποχή του φιλοδυτικού προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο. Έτσι επιστρέφει μια γενιά που ήταν στην εξουσία μέχρι το 2010.

Όπως επισημαίνει το BBC «το Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενουκ αναμένεται να είναι ο εταίρος – κλειδί».

Οι φιλοδυτικές δυνάμεις θα κυριαρχούν στο νέο Κοινοβούλιο.

Εκλογές σε περίοδο πολέμου

Οι 25.000 ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία δεν πήραν μέρος στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές για τυπικούς λόγους. Το Κοινοβούλιο στο Κίεβο δεν μπόρεσε να επιτύχει ψήφιση νόμου που να επιτρέπει τη συμμετοχή στις εκλογές από τον τόπο όπου βρίσκονται.

Το ίδιο ισχύει για τους κατοίκους της Κριμαίας που έχει προσαρτήσει η Ρωσία αλλά και των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ.

Από τα 32 εκλογικά τμήματα τα 13 παρέμειναν κλειστά με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 450 σε 420.

Περί τους 3.700 υπολογίζονται οι νεκροί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος για την ανεξαρτητοποίηση των νοτιο-ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας στις αρχές του χρόνου.

Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, στις μάχες που συνεχίζονται ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κυρίως σε μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ.

Εκλογική ήττα και για την Τιμοσένκο

Στο αντίποδα του Ποροσένκο τοποθετείται η Γιούλια Τιμοσένκο με το κόμμα της «Μπατκιβτσίνα» (Πατρίδα). Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις όμως, αναμένεται να λάβει πολύ λιγότερες ψήφους από το 2012, όταν ήταν φυλακισμένη μετά από αμφιλεγόμενη ακροαματική διαδικασία.

Επικεφαλής του κόμματός της ήταν ο πρωθυπουργός Γιατσένιουκ. Οι δρόμοι τους όμως έχουν χωρίσει.
Ο Γιατσένιουκ είναι αρχηγός του «Λαϊκού Μετώπου», στο οποίο βρήκαν στέγη αρκετοί πολιτικοί από το στρατόπεδο της Τιμοσένκο, η οποία είναι ζήτημα εάν κατορθώσει να συμμετέχει με το δικό της κόμμα στη νέα βουλή.

Οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών είναι οι οπαδοί του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς. Πολλοί ενσωματώθηκαν στο «Αντικαθεστωτικό Μπλοκ», αλλά κι αυτό ίσως να μη συγκεντρώσει το όριο του 5%.
Πολλοί από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους βρίσκονται στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία, περιοχές όπου δεν στήθηκε κάλπη. Το ίδιο ισχύει και για τους Κομμουνιστές.

«Τα συγκριτικά υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το «Μπλοκ Ποροσένκο» είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων» υποστηρίζει ο Βίκτορ Σαμγιατί, από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών Ρασουμκόφ του Κιέβου. «Καταρχήν πολλοί ψηφοφόροι συνδέουν τον Ποροσένκο με μια ειρηνική λύση στη διένεξη της ανατολικής Ουκρανίας, αφετέρου το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Στρατηγική 2020, στο οποίο υπόσχεται να οδηγήσει την Ουκρανία στην ΕΕ, φαίνεται να έχει απήχηση».

Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με την Ρωσία να έχει διακόψει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο λόγω χρεών, από τον Ιούνιο.

Η Ουκρανική οικονομία βρισκεται υπό κατάρρευση με το Εθνικό Προϊόν να πέφτει από 7-10% ως το τέλος του χρόνου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από BBC και Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης