Στην αποκάλυψη ότι δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων προέβη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης»Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα δεν έχει καμία βάση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν στο σύνολό τους ρυθμιστεί.

«Αναφορικά με το θέμα δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε, επίσης, ότι αυτή είναι η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύμβαση του 1960.

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση, όπως υπογράμμισε, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων.

«Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα»Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα.

«Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης».

Καταλήγοντας, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στον γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης