Έρευνα: Χρήστος Μαζάνης, Μυρτώ Τσάβαλου, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών αδιαμφισβήτητα θα ήταν η εύρεση του τάφου του Έλληνα Στρατηλάτη. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές, αρχαιοκάπηλοι και ψαχτήρια από κάθε μεριά του πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο κυνήγι και τον εντοπισμό του συγκεκριμένου τάφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απόψεις, πάντως, είναι πολλές και διαφέρουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν θα βρεθεί ποτέ, άλλοι ότι θα βρεθεί αλλά όχι στη Μακεδονία ενώ υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως έχει βρεθεί απλά δεν ανακοινώνεται.

Τους τελευταίους μήνες λόγω των ανασκαφών στην Αμφίπολη, είναι γεγονός ότι τα σενάρια περί πιθανής ανακάλυψης του τάφου του Έλληνα στρατηλάτη έχουν φουντώσει. Ποιος δεν θυμάται τον Σαράντο Καργάκο που από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια πως στον λόφο Καστά της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος. Αν και διαψεύστηκε από διακεκριμένους αρχαιολόγους και ιστορικούς, μέχρι σήμερα -όπου η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη και κρύβει εκπλήξεις- πολλοί Έλληνες θεωρούν πως το ταφικό μνημείο σχετίζεται με τον Μακεδόνα Βασιλιά.

Βελγική εφημερίδα αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΤο τι κρύβεται τελικά στον λόφο Καστά μπορεί και να το δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα αλλά μέχρι τότε οι υποθέσεις θα συνεχίζουν να υπάρχουν και τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ το παγκόσμιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα ευρήματα της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη, πριν από λίγες ημέρες, ένα δημοσίευμα της Βελγικής εφημερίδας Gazet Van Antwerpen έχει τίτλο: «Η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνει αλλαγές στην ιστορία». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε κάπου στην Ιορδανία από την ομάδα ενός αρχαιολόγου ονόματι Baghdad Djillali Difallah.Η εφημερίδα μάλιστα δημοσιεύει φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου όπου φαίνονται χρυσά αγάλματα, σαρκοφάγος και καρυάτιδα.

Η είδηση αυτή είναι γεγονός ότι δεν αναπαράχθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά ούτε και από Ελληνικά. Κι εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Δεδομένου ότι στο παρελθόν Έλληνες δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα ψευδών ειδήσεων περί ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν αποκλείεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση να έχουμε να κάνουμε με κάτι παρόμοιο. Ρίχνουν δηλαδή την είδηση και όποιος τσιμπήσει. Η χρονική περίοδος όμως που γίνεται αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη βρίσκονται σε εξέλιξη και όλος ο κόσμος μιλάει για ένα πρωτοφανές στα ιστορικά δεδομένα Μακεδονικό μνημείο.


(Το ρεπορτάζ στις 4 Οκτωβρίου του 2014 στην βελγική εφημερίδα Gazet Van Antwerpen με τίτλο «Η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνει αλλαγές στην ιστορία». Ερωτήματα προκύπτουν αν ο δημοσιογράφος παρασύρθηκε ή η δημοσίευση εξυπηρετεί άλλους σκοπούς)


(To πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 5 Οκτωβρίου)

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του zougla.gr, υπάρχει όντως ένα ίδρυμα με το όνομα Difallah faoundation. Την ιστοσελίδα του μπορεί να τη βρει ο καθένας στο Διαδίκτυο. Σε μια ενότητα υπάρχει ο τίτλος «Η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ο αναγνώστης μπαίνοντας εκεί μπορεί να δει φωτογραφίες αλλά και ολόκληρο ιστορικό για το πώς η ομάδα του Baghdad Djillali Difallah ανακάλυψε τον τάφο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν αναφέρεται το σημείο όπου βρέθηκε ο τάφος. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ίδρυμα όμως ισχυρίζεται πως οι αρχές της Ιορδανίας θα το ανακοινώσουν κάποια στιγμή και πως πρέπει να το κάνουν.

Τι συμβαίνει τελικά με αυτό το ίδρυμα; 

Πώς παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Difallah faoundation η είδηση ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο ιστότοπος του ιδρύματος αναφέρει: 

«Αυτή είναι η ιστορία ενός άνδρα ο οποίος τον Ιανουάριο του 2011 ανακαλύπτει αυτό που από την δική του οπτική γωνία αποτελούσε τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό θησαυρό όλων των εποχών. Ωστόσο χρειάστηκαν δύο έτη έτσι ώστε τα νέα να αποκαλυφθούν δημοσίως. Η ανακοίνωση έγινε στις 25 Ιουλίου του 2013 στο “Institut du Monde Arabe” στο Παρίσι.

Ο Baghdad Djillali Difallah παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αποκαλύψει την πρωτοφανή ανακάλυψη.Η συνέντευξη Τύπου του Bagdad Djillali Difallah στον οποίο έχει ήδη αποδοθεί το προσωνύμιο “Ιντιάνα Τζόουνς του 21ου αιώνα” επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το πρότζεκτ της ομάδας “Αλέξανδρος ο Μέγας”, των Omar AISSAOUI, Mohamed SATISS, Pierre-Yves LUCAS -δικηγόρου, Jean-Jacques FERNIER, πρώην προέδρου του Ινστιτούτου “Courbet”, Mostefa MEBARKI, Emir Abdelkader του Ιδρύματος της Αρχαιολογικής και Γεωγραφικής Κοινότητας.

Το ίδρυμα αναφέρει πως ο θησαυρός που βρέθηκε θα δώσει τέλος στον γρίφοΚάποιος πρέπει να το δει για να το πιστέψει. Ένας τεράστιος θησαυρός είναι πιθανό να δώσει ένα τέλος σε έναν μακρόχρονο γρίφο της ιστορίας. Αυτή η μυστηριώδης ανακάλυψη επρόκειτο να προστεθεί σε μια μακρά λίστα ανακριβών και αβάσιμων δηλώσεων; Πόσες ανέλεγκτες υποθέσεις και ψεύτικες διαφημίσεις σχετίζονται με αυτόν τον τάφο; Ως ειδικός, ο Baghdad Djillali Difallah παρέθεσε σχολαστικά ένα προς ένα στον Τύπο, όλα τα στοιχεία που υποστήριζαν τα συμπεράσματά του ότι ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον τάφο.

Όπως (σ.σ. ανακάλυψε) και την παρουσία των Ελλήνων και Μακεδόνων θεών και τον εντυπωσιακό αριθμό των χρυσών αγαλμάτων, αγγείων, διαμαντιών και πολύτιμων μετάλλων και δεν πρέπει να παραλειφθεί το άρμα γύρω από μια άθικτη σαρκοφάγο. Ένα τοπίο που αποκαλύπτει πως όλα είχαν κανονιστεί να αποδοθούν στον βασιλιά.

Με την παράθεση φωτογραφιών και βίντεο, παρουσίασε αποδείξεις αυτού του επιτεύγματος έπειτα από 15 χρόνια έρευνας και ρίσκων κάθε είδους.

“Σας αφήνω ελεύθερους να σκεφτείτε ό,τι θέλετε, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όλα τα κριτήρια συγκλίνουν”.

Μία συναρπαστική ιστορία για τους σύγχρονους λάτρεις της περιπέτειας. Σε δύο περιπτώσεις, ειδικότερα, έχοντας ως εξοπλισμό μία μάσκα οξυγόνου και μια αυτοσχέδια λάμπα φωτισμού, ο Baghdad Djillali Difallah εξέφρασε την απερίγραπτη συγκίνησή του όταν εισήλθε στα δωμάτια όπου βρίσκονταν οι θησαυροί μετά από την περιπλάνηση σε εντυπωσιακούς διαδρόμους. Πόσο συναρπαστικό ήταν να βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου τη χρυσή σαρκοφάγο, στολισμένη με έναν βασιλικό αετό έτοιμο να πετάξει.

Η περιπέτεια σταματά εδώ;

“Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που κουβαλούσα πάνω μου αυτό το βάρος, με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερος το γεγονός ότι όλος ο κόσμος το γνωρίζει (σ.σ. πλέον), ήταν η ώρα να το αποκαλύψω. Είμαι ανακουφισμένος που δημοσιοποίησα την ανακάλυψή μου, αυτό είχε ‘θαφτεί’ βαθιά μέσα μου σαν ένα αρχαιολογικό κειμήλιο”.

Ο αυτοδίδακτος αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι οι Αρχές της Ιορδανίας θα πρέπει να επισημοποιήσουν την ανακάλυψη του τάφου Με αυτό το σχόλιο και με τρεμάμενη φωνή, ο Baghdad Djillali Difallah ολοκλήρωσε τη διάλεξή του. Επανέλαβε ότι πρέπει αυτή τη στιγμή οι Αρχές της Ιορδανίας να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα. Ο τόπος (σ.σ. των ευρημάτων) θα αποκαλυφθεί από το Βασίλειο της Ιορδανίας. Οι Ιορδανοί αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν σε ανασκαφές έτσι ώστε να επισημοποιήσουν την ανακάλυψή του.

“Θα έχω ένα αίσθημα ενός ολοκληρωμένου στόχου όταν ο τάφος ανοιχτεί υπό την αιγίδα του Βασιλείου της Ιορδανίας. Δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Βασιλείου ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του κόσμου;”.

Πού βρίσκεται ο τάφος

Ατενίζοντας το μέλλον, ο αυτοδίδακτος αρχαιολόγος όπως αυτοαποκαλείται, έχει ήδη σκεφτεί  τι σημαίνει αυτός ο τάφος όσον αφορά στην ειρήνη σε αυτή την περιοχή αλλά και στην πολιτισμική ιστορία. Ο ίδιος ανακαλεί στη μνήμη του ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αναφέρεται στο Κοράνι όπως και ο Προφήτης.

“Οι θεολόγοι θα εξετάσουν το ελπιδοφόρο σενάριο η ανακάλυψή μου να φέρει την ενότητα του μηνύματος”.

Τα ευρήματα (στην υπηρεσία) του παγκόσμιου οφέλους. Η ανακοίνωση για την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Βασιλιά Αμπντουλάχ II του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011, στο Βασιλικό Παλάτι στο Αμάν, παρουσία του Πρέσβη της Ιορδανίας στο Παρίσι. Μετά την αναφορά του για το εύρημα στον Βασιλιά προκειμένου να αναγνωριστούν οι προσπάθειές του, ο «BaghdadJones» έγραψε (σ.σ. επιστολές) σε θεσμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Κάποιες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το ίδρυμα:

Η συνέντευξη τύπου που έγινε στις 25 Ιουλίου του 2013 μεταφρασμένη :

Ποιος είναι ο Ιντιάνα Τζόουνς του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του ιδρύματος, «σε ηλικία 10 ετών ο Bagdad Djillali Difallah ονειρευόταν να γίνει αρχαιολόγος γι’αυτό άλλωστε συνόδευσε τον πατέρα του, σκαφτιάς στην πόλη του Παρισιού, για να εργαστούν σε παλιά κτήρια στα οποία απαιτούνταν  η επίσκεψη και η παρουσία αρχαιολόγων».

«Τότε η κλίση του αποκαλύφθηκε.Ευτυχία είναι όταν τα παιδικά σου όνειρα γίνονται πραγματικότητα» είπε ο ίδιος ακολουθώντας το σύνθημα του Alfred de Vigny.

Ο Bagdad Djillali Difallah εμφανίζεται ως ειδικός σε συστήματα ανίχνευσης, θερμικής τηλεπισκόπησης, και σε γεωραντάρ, ενώ είναι σύμβουλος και ειδικός στην αρχαιολογία και την ιστορική έρευνα στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση και την Άπω Ανατολή.

Είναι αυτοδίδακτος αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος για πάνω από τριάντα χρόνια με πολλά έργα, αρχαιολογικές μελέτες και ιστορική έρευνα για κρυμμένους θησαυρούς και αντικείμενα».


(Ιστοσελίδα διαφορετική από αυτή του ιδρύματος η οποία έχει φωτογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από κάτω ο Bagdad Djillali Difallah ή Bagdad Jones όπως τον αποκαλούν)



(Δελτίο τύπου για την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το ίδρυμα. Κάτω δεξιά υπάρχει τηλέφωνο το οποίο δεν απάντησε ποτέ)

Για απάτη και προβοκάτσια κάνουν λόγο αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές

O διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, ο Χάρης Τζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr έκανε λόγο για μία στημένη υπόθεση.

Ο κ. Τζάλας τα τελευταία 17 χρόνια διευθύνει τις αρχαιολογικές υποβρύχιες έρευνες στην Αλεξάνδρεια, ενώ είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Αλεξανδρινοί αντικατοπτρισμοί».

Όπως είπε: «Όλα αυτά είναι φτιαχτά. Τα υποτιθέμενα χρυσά αγάλματα είναι τουριστικά σουβενίρ επίχρυσα. Είναι όλα fake.To πρόβλημα με το Διαδίκτυο είναι ότι βάζεις ό,τι θέλεις και δεν ελέγχεσαι.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετούν όλοι αυτοί. Αυτά τα πρόσωπα δεν λένε τίποτα. Το ίδρυμα αναφέρει κάποια ονόματα ως επιστήμονες. Αυτά τα ονόματα είναι άγνωστα. Με βεβαιότητα πρόκειται για μια παλιά ιστορία».

Όσον αφορά στον τύπο που τον ονομάζουν Ιντιάνα Τζόουνς του 21ου αιώνα, ο κ. Τζάλας προσθέτει: «Στον κύκλο των αρχαιολόγων είναι τελείως άγνωστος. Ο τρόπος που παρουσιάζει την ανακάλυψη είναι σαν ένας μάγειρας να τον βάλουν να μιλήσει πολιτικά. Ο λόγος του δεν είναι αρχαιολογικός. Δεν χρησιμοποιεί καμία ορολογία. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έστησε κάτι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε.Μάλιστα είχα και μια συνάντηση με έναν Αμερικανό αρχαιολόγο ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται και στην Ιορδανία αλλά και στο Ισραήλ. Μου είπε ότι πρόκειται για ένα παραμύθι».

«Μέσα μαζικής ενημέρωσης έπεσαν θύματα παρόμοιας απάτης»

Ο Χάρης Τζάλας αναφέρθηκε ακόμα και σε μια άλλη πρόσφατη περίπτωση απάτης που είχε να κάνει με την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως είπε «στις 2 Μαΐου του 2014, το “Έθνος” και η “Ελευθεροτυπία” παρασύρθηκαν και δημοσίευσαν την πλαστή κακόβουλη πληροφορία ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου έχει βρεθεί στην Αλεξάνδρεια. Την επόμενη ημέρα δημοσιεύθηκε δική μου διάψευση στην Εφημερίδα των Συντακτών. Οι δύο δημοσιογράφοι έπεσαν θύμα απάτης η οποία είχε σκοπό να εκθέσει τους Έλληνες».

Ακούστε τι δήλωσε ο Χάρης Τζάλας: 

Πράγματι από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι  όντως ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την συγκεκριμένη είδηση στην οποία έγραφαν: «Πολωνοί ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (τίτλος) ή βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου (τίτλος). Το κείμενο συνέχιζε: Μία σπασμένη σαρκοφάγος από κρύσταλλο και 37 οστά είναι ενδεχομένως ό,τι απέμεινε από τον διασημότερο Έλληνα και μεγαλύτερο στρατηγό όλων των εποχών. Αν αυτό που ισχυρίζεται η ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας είναι αληθινό, τότε βρισκόμαστε μπροστά στη μέγιστη αρχαιολογική ανακάλυψη: του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου όλες οι αρχαίες πηγές τον τοποθετούν».

«Πονηρές και ύποπτες ανακοινώσεις»

Η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου- Παπακώστα, γνωστή για τις ανασκαφές της στην Αλεξάνδρεια αναφέρει πως αυτές είναι πονηρές και ύποπτες ανακοινώσεις.

«Η ανακοίνωση αυτή περί δήθεν ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ιορδανία είναι ανάξια λόγου. Κατά καιρούς παρουσιάζονται τέτοιες ανακοινώσεις που μάλλον είναι ύποπτες και πονηρές. Φυσικά και δεν είναι αλήθεια και νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε καμία σημασία . Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα από εκεί που δεν υπάρχει», υποστηρίζει.

Ακούστε τι δήλωσε η Κ. Παπακώστα στο zougla.gr:

«Υπερβολές, το έκαναν για να πάρουν χρήματα»

Ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Θεόδωρος Μαυρογιάννης μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι όλα είναι υπερβολές και ότι τα υποτιθέμενα χρυσά αγάλματα είναι αντίγραφα.

Συγκεκριμένα δηλώνει: «Η γυναικεία μορφή η οποία απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι ένα ακριβές αντίγραφο. Δεν καταλαβαίνω για ποιο σκοπό θέλουν να παρουσιάσουν κάτι τέτοιο στην Ιορδανία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό έχει σχέση με τα αλεξανδρινά.
Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι οι ανακοινώσεις έγιναν στο Παρίσι. Πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο ; Αυτά είναι υπερβολές. Ίσως το έκαναν για χρηματικούς λόγους».

Aκούστε τι δήλωσε ο καθηγητής:

Ο ανύπαρκτος τάφος με τα χρυσά αγάλματα στην Ιορδανία

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014, κυκλοφόρησε ένα άλλο βίντεο στο Διαδίκτυο όπου ουσιαστικά δείχνει το εσωτερικό από έναν τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία, γεμάτος χρυσά αγάλματα, σαρκοφάγους και μούμιες. Μάλιστα η λήψη του φέρεται να είναι ερασιτεχνική.

Όταν το υλικό κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, κάποιοι άρχισαν να διαρρέουν πως πρόκειται για μια απόρρητη αρχαιολογική ανακάλυψη που οι αρχές της Ιορδανίας την κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό. Μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν και φήμες πως ίσως πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τελικά όμως πρόκειται για ακόμα ένα φιάσκο, όπως ανέφεραν αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο zougla.gr. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι Έλληνας αρχαιολόγος ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Ιορδανία, ανέφερε πως ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

Δείτε το βίντεο:

Τα συμπεράσματα δικά σας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης