Με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, άνοιξε επίσημα πλέον ο δρόμος για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει το πρωί της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Γενεύης (11.30 ώρα Κύπρου). Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλλε γραπτώς ενστάσεις για τις τουρκοκυπριακές θέσεις.

Η Διάσκεψη θα αρχίσει με τριμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτιέρες, ενώ προηγουμένως θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων μερών στη Διάσκεψη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το τελετουργικό μέρος της Διάσκεψης, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες των εμπλεκομένων μερών, θα ξεκινήσεις στις 11.00 ώρα Γενεύης(12.00 ώρα Κύπρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες της ε/κ πλευράς αναφέρουν ότι θα υπάρξει τοποθέτηση της ΕΕ, η οποία θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν οι δυο πλευρές, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

​Οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης
Κατά την τελευταία μέρα της κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία άρχισε στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης, με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τ/κ χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ε/κ πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.

Στη Διάσκεψη το μόνο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Διάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Έιντε δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.

Δηλώσεις του Κύπριου εκπροσώπου



Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Τετάρτης στους δημοσιογράφους, στην έδρα των ΗΕ, στην Γενεύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση των δύο ηγετών που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην παρουσία του κ. Άιντα και των χαρτογράφων της ελληνοκυπριακής πλευράς, της τουρκοκυπριακής πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, ανταλλάγηκαν οι χάρτες. Χάρτες, οι οποίοι κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή 28,2% μέχρι και 29,2%».

​«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών. Το θεωρούμε ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη»Σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών. (Το) Θεωρούμε ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, από τη μελέτη που έγινε επί του χάρτη που υποβλήθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, κατ’ αρχήν εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα δεδομένα, δηλαδή στο 29,2%. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι δηλαδή ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα, και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα γραπτώς».

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Μόρφου, είπε ότι «δεν θα σχολιάσω, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, στο περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σχόλια είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κληθείς να πει αν αποτελεί μια βάση για τη συνέχεια, είπε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός, επαναλαμβάνω, ότι κατ’ ουσίαν είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Mont Pelerin. Από εκεί και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αρχή μιας, αν θέλετε, διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό που προτείνεται να επιστρέψει, είπε ότι «επαναλαμβάνω, δεν θα υπεισέλθω σε σχόλια συγκεκριμένα επί του χάρτη, πέραν του κριτηρίου που έχει συμφωνηθεί και είναι σε όλους γνωστό. Επαναλαμβάνω ότι τα πρώτα μας σχόλια αμέσως μετά την εξέταση από τον χαρτογράφο που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν υποβληθεί γραπτώς».

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά το να ξεκινήσουμε αύριο τη Διάσκεψη της Γενεύης. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι το εδαφικό θα συνεχιστεί όπως και όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους».

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί και από τον κ. Ακιντζί κείμενο με διαφωνίες στον χάρτη που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε υποβολή γραπτών σχολίων από τον κ. Ακιντζί, αλλά επαναλαμβάνω, εξ όσων γνωρίζω».

Κληθείς να πει αν η διαπραγμάτευση στη Γενεύη θα συνεχιστεί είπε «όχι, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε λίγο. Παράλληλα με τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρχαν άλλες δύο συναντήσεις: Συνάντηση των διαπραγματευτών για θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπριών στη διακυβέρνηση, διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί από τους διαπραγματευτές. Επαναλαμβάνω όχι αύριο. Η αυριανή μέρα είναι αποκλειστικά για θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπήρχε και μια άλλη συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ΕΕ. Όλα αυτά τα θέματα που, επαναλαμβάνω, άπτονται των εσωτερικών πτυχών. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, όχι αύριο». Πρόσθεσε ότι οι χάρτες έχουν κρατηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη οποιαδήποτε άλλη συνάντηση για συζήτηση των εσωτερικών θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Επαναλαμβάνω, αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το Κυπριακό και επικεντρωνόμαστε στην αυριανή Διάσκεψη».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει προσπάθεια για να επιτευχθεί βελτίωση των θέσεων στις πτυχές που δεν σας ικανοποιούν, είπε ότι «όταν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, ανάμεσα στα οποία είναι και το Περιουσιακό και το Εδαφικό. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν το όριο είναι 29,2% ή λιγότερο είπε ότι «οι χάρτες που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται στο όριο που έχει συμφωνηθεί».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, έχει φτάσει στην Ελβετία και έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά και πως θα έχει απόψε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση είπε ότι αναφορικά με τη σημερινή διάσκεψη «μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέρος. Δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος όπως γνωρίζετε όλοι στη Συνθήκη Εγγυήσεων, αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα, μάλιστα θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Και αν θέλετε έχει υποχρέωση η ΕΕ να είναι παρούσα βάσει του Άρθρου 42, Παράγραφος 7 της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ».

Τι προηγήθηκε

Την Τετάρτη οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί με την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.

Η κυβέρνηση της Κύπρου, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε έντονο ύφος κάλεσε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αυτές τις κρίσιμες ώρεςΗ κυβέρνηση της Κύπρου, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε έντονο ύφος κάλεσε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το -υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση- τμήμα να εκτείνεται στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών έλεγξαν τη συμβατότητά των χαρτών με τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί και ακολούθως θα παραδοθούν στον κ. Έιντε, χωρίς καμιά από τις δυο πλευρές να κρατήσει αντίγραφο. Μυστήριο παραμένει άλλωστε και το πως και πότε θα γίνει η αξιοποίηση των χαρτών αυτών, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σημασία, ωστόσο, θα έχει ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο χάρτη. Πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να δοθεί χάρτης με 28,2% και να είναι ευθεία γραμμή, κάτι το οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που προκύπτουν με τον χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς φέρνει στη δημοσιότητα το sigmalive.com. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το sigmalive, τα κυριότερα προβλήματα σχετικά με τον τ/κ χάρτη είναι το ποσοστό ακτογραμμής, ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου.

Το ποσοστό ακτογραμμής σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιο μεγάλο για την τ/κ πλευρά από ότι για την ε/κ πλευρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, είναι κοντά στον αριθμό που είχε προταθεί στο Μοντ Πελεράν 2, δηλαδή κοντά στις 65,000, έως και ελάχιστα πιο πάνω. Η ε/κ πλευρά είχε ετοιμάσει 7 εναλλακτικούς ε/κ χάρτες και 14 σενάρια για τους τ/κ χάρτες. Το ένα σενάριο που ήταν και το επικρατέστερο ήταν τελικά ο χάρτης που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν έτοιμα τα σχόλια με τις διαφωνίες της ε/κ πλευράς και κατατέθηκαν άμεσα στα ΗΕ.

Όπως αναφέρει σχετικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, μόνο 5 άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν οι δυο πλευρές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, δυο εμπειρογνώμονες(ένας από κάθε πλευρά) και ο κ.Έιντε.

Σε ενημέρωση του προς τις δημοσιογραφικές αποστολές, που κατέκλυσαν τον χώρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, υπογράμμισε ότι η  Διάσκεψη είναι ιστορική για το Κυπριακό. Τόνισε ακόμη, ότι η Διάσκεψη συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι δεν είναι απαραίτητο να προκύψει από την Γενεύη ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αργότερα σε ενημέρωση προς του δημοσιογράφους ανέφερε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε, πάντως, πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.«Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά απ’ αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων.Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», κατέληξε.

Γιούνκερ για Κυπριακό: Ήρθε η ώρα να επανενωθεί το νησί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη μεριά του δήλωσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

Ο Γιούνκερ δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη είναι η «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου να επανενωθεί το νησί.

«Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη πρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο αναλαμβάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

«Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να επανενωθεί το νησί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη αύριο», δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ.

Σε δημιουργικότητα και ευελιξία στη Γενεύη προτρέπει το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να υποστηρίξει όπως μπορεί τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο ΚΥΠΕ.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της βρετανικής κυβέρνησης από τη διάσκεψη, η εκπρόσωπος απάντησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας πραγματικής ευκαιρίας για λύση και γι’ αυτό η Βρετανία είναι απολύτως δεσμευμένη στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί «δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΚΥΠΕ,Sigmalive, philnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης