Η διπλωματία και η πολιτική έχουν πεθάνει στην Εγγύς Ανατολή. Τη θέση τους την παίρνουν οι πύραυλοι. Για τους Παλαιστίνιους είναι πράξη αντίστασης. Αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τη διεθνή κοινότητα και τον πρόεδρο Αμπάς.

Το σκηνικό είναι το ίδιο, όπως το 2008 και το 2012. Βομβαρδισμοί στη Γάζα, ρουκέτες στο Ισραήλ. Από τη μια η ισραηλινή πολεμική μηχανή και από την άλλη πύραυλοι. Φτάνουν τους 203 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τον άμαχο πληθυσμό. Υπάρχει -πλέον- και ο πρώτος Ισραηλινός νεκρός. Έτσι, το τραγικό σκορ είναι 203-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποτυχία της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ εντατικοποίησε τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς, προειδοποιώντας υποκριτικά τους κατοίκους της ανατολικής και βόρειας Γάζας… να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Βομβαρδισμοί δίχως έλεος

«Ουδείς αποδέχεται πλέον τον τρόπο που ζούμε» λέει ο Οσάμα Αντάν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ της Γάζας. «Εδώ και 8 χρόνια ζούμε κάτω από σκληρές συνθήκες. Μας μεταχειρίζονται σαν ζώα. Μας δίνουν τροφή, τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να φύγουμε από τον τόπο μας. Ζούμε όπως τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οσάμα Αντάν απορρίπτει την άποψη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί πυραύλους για να ξανακερδίσει χαμένο πολιτικό έδαφος, αλλά επισημαίνει ότι πρόκειται για πράξη αντίστασης.

«Φυσικά και δεν είναι έξυπνο ο ένας να επιτίθεται στον άλλο» υπογραμμίζει. «Θα ήταν πολύ πιο έξυπνο αν σταματούσαμε τον πόλεμο και βρίσκαμε πολιτική λύση. Τώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούν τους πυραύλους αντίσταση. Όσο μας βομβαρδίζουν τόσο θα υφίστανται τις πυραυλικές επιθέσεις. Όσο υποφέρουμε, άλλο τόσο θα υποφέρουν κι αυτοί. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Παλαιστίνιοι. Είναι και το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι άνθρωποι και δεν θέλουν να υποφέρουν».

Η νέα κλιμάκωση του πολέμου σφραγίζει την αποτυχία της νέας προσπάθειας ειρήνευσης και εξανεμίζει κάθε ελπίδα για πολιτική λύση. Από στρατιωτικής άποψης, οι πύραυλοι είναι άνευ ουσίας, παραδέχεται ο Οσάμα Αντάν. Αλλά δίνουν το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα σκύψουν το κεφάλι. Αυτό το εκμεταλλεύεται η Χαμάς. Πολλοί την εμπιστεύονται περισσότερο από τους Ισραηλινούς. Διπλωματία και πολιτική έχουν αποτύχει στα μάτια τους. Ύστατη επιλογή, η βία…

Μια δραματική ομολογία

Ο Εφραίμ Χαλεβί, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), σε συνέντευξή του στο προβεβλημένο πρόγραμμα της Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN είπε πως ήρθε η ώρα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. «Η Χαμάς είναι μια άσχημη προοπτική αναμφίβολα. Αλλά υπάρχουν χειρότερες προοπτικές από τη Χαμάς» υποστήριξε.

Και φυσικά αναφέρθηκε στον εφιάλτη που ζουν στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, και λέγεται Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIL) του Ιράκ και του Λεβάντε, που έχει οπαδούς και στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Χαλεβί, το ISIL, όπως στην Ευρώπη, επιστρατεύει εθελοντές και στη Γάζα. Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ υποστηρίζει πως, παρότι δεν υπάρχουν άμεσες επαφές ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και στη Χαμάς, και τα δύο μέρη «ακούν» τι λέει το άλλο. Και υπήρξαν συμφωνίες με τη μεσολάβηση τρίτου. «Ήταν διακανονισμοί, όχι συμφωνίες» παραδέχτηκε ο ίδιος.

Σ’ αυτό το σημείο, λέει ο Χαλεβί, «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει να οδηγήσει τη Χαμάς να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός. Θέλει να αφήσει σε μια εξασθενημένη Χαμάς τον έλεγχο της Γάζας».

Υπάρχουν κι οι αντιδραστικές απόψεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, όπως του ακροδεξιού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που υποστηρίζει πως το Ισραήλ «πρέπει να φτάσει στα άκρα και να ανακαταλάβει τη Γάζα».

«Ισραήλ και Χαμάς δεν θέλουν βιώσιμη λύση»

«Πρώτα η νίκη και μετά η ειρήνη» είναι ο τίτλος σχολίου της «Süddeutsche Zeitung», που υπενθυμίζει την πάγια τακτική που ακολουθείται σε κάθε κλιμάκωση της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή. «Κατά κανόνα οι εξάρσεις βίας στην περιοχή της Γάζας ακολουθούν ένα κυνικό πρότυπο. Διεξάγονται μάχες μέχρι ενός συγκεκριμένου βαθμού καταστροφής και κόπωσης. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάπαυση του πυρός, μια περίοδος επούλωσης των πληγών και μια περίοδος ανάπαυσης μέχρι τον επόμενο πόλεμο» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΒΒC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης