Mετά την εισβολή των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» στο αρχηγείο του Ναυτικού στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Σεβαστούπολη, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά -μάλιστα κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαύρες κουκούλες- που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Μέχρι το απόγευμα, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του ΓΕΝ χωρίς να είναι σαφές εάν και πόσοι Ουκρανοί ένστολοι είχαν μείνει μέσα.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο BΒC πως οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραμένουν στην Κριμαία θα πρέπει να επιλέξουν είτε να ενταχθούν στον Ρωσικό στρατό είτε να αποχωρήσουν από τα εδάφη.

Τελεσίγραφο του Κιέβου για απελευθέρωση του υποναυάρχου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κίεβο από την πλευρά του, έδωσε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον υποναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους». «Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

Ο αρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού Μαύρης Θάλασσας εισέρχεται στην υπό κατάληψη βάση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης