Έφοδο πραγματοποίησαν ρωσικά στρατεύματα – λίγες ώρες αφότου έληξε το τελεσίγραφο που είχαν παραδώσει στις ουκρανικές δυνάμεις – σε αεροπορική βάση στην Κριμαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα.

Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό τον ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε στο Ρόιτερς ο ουκρανός συνταγματάρχης, Τζουλίι Μαμτσούρ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: “Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν ρωσικό τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού και φορτηγο να έχουν μπει εντός της βάσης, αφού νωρίτερα γκρέμισαν μέρος της περίφραξης.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στο BBC ακούστηκαν ριπές αυτόματων όπλων και εκρήξεις, αν και όπως εκτίμησε ο σχολιαστής φαίνεται ότι οι τελευταίες προκλήθηκαν από χειροβομβίδες αντιπερισπασμού.

Στη συνέχεια οι Ουκρανοί στρατιώτες σύμφωνα με το Reuters παρατάχθηκαν άοπλοι και με τις πλάτες γυρισμένες στους Ρώσους στρατιώτες, στον προαύλιο χώρο.

Ο σμήναρχος, Γιούλι Μαμτσούρ, επιβεβαίωσε παράλληλα το γεγονός του τραυματισμού ενός Ουκρανού κατά την επιχείρηση κατάληψης της βάσης, μίας από τις τελευταίες σε όλη την Κριμαία που βρισκόταν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι Ρώσοι είχαν δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ο υποδιοικητής της βάσης.

Η βάση, πάνω στην οποία μέχρι πριν λίγο κυμάτιζε η ουκρανική σημαία με το γαλάζιο και κίτρινο χρώμα, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.

Διαβάστε επίσης: Ρώσοι στρατιώτες απειλούν με έφοδο αεροπορική βάση στην Κριμαία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης