Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της οικονομικής κρίσης και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους των ιδιωτικών δανείων.

Τέσσερις αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια οδομαχιών στο κέντρο του Κιέβου. Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, μέλη του κινήματος «Χρηματοοικονομικό Μαϊντάν» επιχείρησαν να εισέλθουν στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τις εισόδους του κτηρίου. Λάστιχα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στο κτήριο, όπου έριξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να εγκρίνει νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ιδιωτικών δανείων σε ξένο νόμισμα που θα επιτρέπει στους πολίτες να αποπληρώσουν το χρέος τους σε χρούβνια, με σταθερή ισοτιμία δολαρίου-εθνικού νομίσματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε σημαντικά το ύψος του τελικού δανείου.

Τέσσερις φορές πάνω τα δάνεια

Η εμπόλεμη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων έχουν επιβαρύνει σημαντικά πολλά νοικοκυριά στην Ουκρανία, τα οποία είδαν το χρέος τους προς τις τράπεζες να αυξάνεται λόγω των συνεχών διακυμάνσεων στην ισοτιμία δολαρίου – χρούβνι. Εκτιμάται πως τα δάνεια των πολιτών σε αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκαν τέσσερις φορές σε σχέση με το αρχικό ποσό οφειλής τους. Η τωρινή ισοτιμία διαμορφώνεται σε 20 χρούβνια/δολάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Χρηματοοικονομικό Μαϊντάν» είναι ιδιαίτερα ενεργό τους τελευταίους μήνες. Ζητεί την προστασία των δανειοληπτών, την επιστροφή κεφαλαίων σε όσους είδαν τις επενδύσεις τους σε τραπεζικά προϊόντα να κάνουν «φτερά», καθώς και την παραίτηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ και της υπουργού Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο.

Τουλάχιστον 10 μέλη του κινήματος έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας δίπλα στο κοινοβούλιο. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναξαν την Πέμπτη οι διαδηλωτές ήταν και το περιβόητο «Έξω η συμμορία». Το συγκεκριμένο ακούστηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια της «Εξέγερσης του Μαϊντάν» (Νοέμβριος 2013) η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς (Φεβρουάριος 2014).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης