Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, Τζέι Λι, καθώς κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο οδήγησε στην αποπομπή της Παρκ Γκιούν-Χιε από το προεδρικό αξίωμα, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Τζέι Λι, ο οποίος είναι ο κληρονόμος της νοτιοκορεατικής εταιρείας, παραδέχθηκε πως προσφέρθηκε να δωρίσει 43 δισ. γουάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στενής φίλης της πρώην προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αντάλλαγμα, η Παρκ δεσμεύτηκε να στηρίξει την αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών του Ομίλου Samsung, το 2015, εξέλιξη η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ρόλου του Λι στις δραστηριότητες του Ομίλου.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και ότι η υπερασπιστική ομάδα δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί» τόνισε ο δικηγόρος Σονγκ Γου-τσέολ.

Βάσει της νομοθεσίας της Νότιας Κορέας δεν μπορούν να ανασταλούν οι καταδίκες σε περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκιση. Η πενταετής φυλάκιση είναι μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο επιχειρηματία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η οικονομική στήριξη που προσέφερε η Samsung στην έμπιστη φίλη της προέδρου, την Τσόι Σουν-σιλ, ισοδυναμεί με δωροδοκία, περιλαμβανομένων των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων (5,4 εκατ. ευρώ) που κέρδισε χορηγώντας την καριέρα της κόρης της Τσόι στην ιππασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης