Έφοδοι σε κατοικίες, μπλόκα στους δρόμους, αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας, διαρκείς έλεγχοι σε λιμάνια και αεροδρόμια και συνεχής παρακολούθηση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνθέτουν τον ασφυκτικό κλοιό που έχει στηθεί γύρω από τους εναπομείναντες δύο βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία 12 ανθρώπων στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη επτά ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον συγγενικό κύκλο των φερόμενων ως δραστών της επίθεσης. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις ραγδαίες εξελίξεις, ενώ συναγερμός σήμανε εκ νέου το πρωί της Πέμπτης σε προάστιο του Παρισιού όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Μέχρι στιγμής οι αρχές της ευρωπαϊκής χώρας δεν έχουν συνδέσει τα δύο περιστατικά.

Ο ένας από τους τρεις φερόμενους ως δράστες παραδόθηκε τα ξημερώματα στις αρχές. Πρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Πέμπτης ότι η σύλληψη των δραστών και η αποτροπή παρόμοιων δολοφονικών επιθέσεων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ήδη, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί οι φωτογραφίες και τα ονόματα των φερόμενων ως δραστών. Πρόκειται για δύο αδέλφια -Γάλλοι πολίτες αλγερινής καταγωγής- που ήταν γνωστοί στις αρχές για τις σχέσεις τους με το Ισλάμ και είχαν τεθεί κατά διαστήματα υπό παρακολούθηση. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει κηρύξει εθνικό πένθος, ενώ σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε δημόσια κτήρια, ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει το τελευταίο σκίτσο ενός εκ των δολοφονηθέντων σκιτσογράφων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και το οποίο αφορά στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας και τη στάση των δύο χωρών απέναντι στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν ψυχρώ εκτέλεση αστυνομικού έξω από τα γραφεία του «Charlie Hebdo»

Παραδόθηκε ο ένας από τους τρεις δράστες

Όπως μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο νεότερος εκ των τριών φερόμενων ως δραστών για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του «Charlie Hebdo» μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ στα βορειοδυτικά της Γαλλίας.

Οι δύο ύποπτοι που αναζητούνται είναι ο 32χρονος Σερίφ Κουασί και ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, Γάλλοι πολίτες αλγερινής υπηκοότηταςΠρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ ο οποίος φέρεται πως ήταν ο οδηγός του Citroen C3, με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Μέχρι στιγμής, ελάχιστα είναι γνωστά για τον συλληφθέντα. Η αστυνομία τον χαρακτηρίζει άστεγο. Η σχέση που έχει με τους άλλους δύο άνδρες οι οποίοι αναζητούνται φαίνεται ότι είναι συγγενική εξ αγχιστείας: Το επώνυμό του είναι το ίδιο με το πατρικό επώνυμο της συζύγου τους ενός από τους άλλους δύο.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμίντ Μουράντ φοιτούσε σε σχολείο στη Ρεμς. Σύμφωνα με τη γαλλική LeMonde, ο νεαρός παραδόθηκε στην αστυνομία αφού είδε το όνομά του να αναφέρεται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι στιγμής δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αναζητούνται δύο εκτελεστές

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση με τη φωτογραφία των δύο άλλων φερόμενων ως δραστών της επίθεσης.

Πρόκειται για δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, τον Σαΐντ Κουασί (γεννηθείς το 1980) και τον Σερίφ Κουασί (γεννηθείς το 1982). Η αστυνομία καλεί όποιον έχει πληροφορίες γι’ αυτούς, να τις παραθέσει. Πιστεύεται πως είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στη γαλλική εφημερίδα.


(Aπό αριστερά προς τα δεξιά: ο Σερίφ Κουασί, 32 ετών και ο αδελφός του Σαΐντ Κουασί, 34 ετών)

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε μέσα στο όχημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδραση. Ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Ειδικότερα, στον Σερίφ Κουασί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών.

Στον ​Σερίφ Κουασί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών

Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από τις απίστευτες καταστάσεις που εκτυλίχτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο κέντρο του Παρισιού. Από τα πυρά των ενόπλων έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι και συγκεκριμένα ο διευθυντής του περιοδικού, τέσσερις σκιτσογράφοι, τρεις δημοσιογράφοι, ο θυρωρός του κτηρίου, ένας επισκέπτης και δύο αστυνομικοί.
Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων 40 ετών σε γαλλικό έδαφος. Δεκάδες ξένοι ηγέτες καταδίκασαν το αιματηρό συμβάν, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να εκφράζει την οργή του για τους δράστες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον αποτροπιασμό του.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φονικές επιθέσεις στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια

Έφοδοι σε κατοικίες – Επτά συλλήψεις

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, επτά άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης. Οι δύο συνελήφθησαν στην πόλη Σαρλεβίλ Μεζιέ (εκ των οποίων ο ένας είναι ο φερόμενος οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου, ο 18χρονος Αμίντ Μουράντ). Οι τέσσερις έχουν συλληφθεί στην πόλη Ρεμς ενώ άλλο ένα άτομο στην πόλη Ζεμεβιλιέρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο Reuters.

 

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό σε πόλεις της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν οι τρεις φερόμενοι ως δράστες της δολοφονικής επίθεσης, οι οποίοι μετά από συντονισμένες έρευνες των γαλλικών αρχών και του FBI ταυτοποιήθηκαν. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν στην πόλη Ρεμς, βορειοδυτικά της Γαλλίας, όπου πληροφορίες ανέφεραν ότι κατέφυγαν οι εκτελεστές.

Τα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς καθώς και στα σύνορα της χώρας είναι δρακόντεια, ενώ δεκάδες μπλόκα έχουν στηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η τελευταία γελοιογραφία του «Charlie Hebdo» για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η τελευταία γελοιογραφία ενός εκ των δολοφονηθέντων σκιτσογράφων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Η γελοιογραφία αφορά στην Ελλάδα, με τον Φρανσουά Ολάντ να κάνει ποδήλατο, μιλώντας τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της: «Γεια σου Άγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Έλληνες σέβονταν πάντα τις δεσμεύσεις τους, δεν θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη. Είμαστε στον σωστό δρόμο».

Στο δεύτερο σκιτσάκι, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει να κάνει ποδήλατο (το σχήμα του οποίου παραπέμπει στο 2015) και κατευθύνεται σε γκρεμό. Μόλις κλείνει το τηλέφωνο, ο Φρανσουά Ολάντ αναρωτιέται: «Είμαστε στον σωστό δρόμο; Δεν θα το γνωρίζω παρά μόνο όταν φτάσω στο τέλος…».

«Je suis Charlie»

«Je suis Charlie» (σ.σ. Είμαι ο Charlie (Hebdo): Αυτό είναι το σύνθημα που αναπαράγεται σήμερα από εκατοντάδες δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, μέσα ενημέρωσης καθώς και χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία σε ένδειξη μνήμης των αδικοχαμένων εργαζομένων του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo και διαμαρτυρίας για την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Δείτε τα σκίτσα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη στον γαλλικό Τύπο με αφορμή το πολύκροτο περιστατικό που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη:




Διαβάστε επίσης:

/Uploads/Media/Kaltura/Video/2015/Jan/7/1_y9q87lqb.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2015/Jan/7/1_y9q87lqb.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2015/Jan/7/1_y9q87lqb.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης