Του Χρήστου Μαζάνη 

Μεγάλη επιχείρηση την οποία συντονίζουν οι ιταλικές Αρχές πραγματοποιείται από την Πέμπτη, κατά της κινεζικής μαφίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχουν συλληφθεί 33 άτομα ενώ αναζητούνται ακόμα πολλά μέλη. H οργάνωση, όπως προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες είχε πλοκάμια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μόλις εχθές το zougla.gr δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για την επιχείρηση «Καθεστώς 42», που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ κατά της κινεζικής μαφίας στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπίσης στις 5 Ιανουαρίου, το zougla.gr αποκάλυψε και το μπλόκο των Ιταλικών αρχών στο Μπρίντεζι σε μεγάλο φορτίο ειδών «μαϊμού» τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα και ήταν κινεζικής κατασκευής. 

Mεταξύ των συλληφθέντων στη γειτονική χώρα και ένας 57χρονος, ο οποίος θεωρείται ο αρχηγός του «Μade in China» στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της έρευνας η οποία ξεκίνησε από το 2011 είναι το μονοπώλιο της οδικής μεταφοράς κινέζικων αγαθών, σε όλη την Ευρώπη που επιβλήθηκε από την εγκληματική οργάνωση μέσω μεθόδων μαφίας και αντιποίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης το παραεμπόριο, αλλά και το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Η οργάνωση είχε κατακτήσει σταδιακά το μονοπώλιο στον τομέα της εφοδιαστικής (logistics), όσον αφορά κινέζικα προϊόντα με εκβιασμούς αλλά και με βρώμικες μεθόδους.

Επίσης κυριαρχούσε σε προϊόντα που φτιάχνονταν στην Ιταλία από κινέζους και στη συνέχεια στέλνονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επιχειρήσεις έγιναν παράλληλα εκτός από πόλεις της Ιταλίας, σε πόλεις της Γαλλίας αλλά και της Ισπανίας.

Δουλειές και με την Ελλάδα

Στην περιοχή Πράτο, οι αστυνομία εισέβαλε σε μεγάλες αποθήκες της οργάνωσης. Εκεί έφθαναν πολλά από αυτά τα εμπορεύματα και στη συνέχεια ταξίδευαν σε διαφορετικούς προορισμούς. Όπως προέκυψε μεταξύ αυτών, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πορτογαλία αλλά και η Πολωνία.
Σύμφωνα με τους ιταλούς ανώτατους αξιωματικούς, πρόκειται για ένα σημαντικό χτύπημα στην κινεζική μαφία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «China Truck», έχει στόχο να αποδυναμώσει την κινεζική μαφία, και συντονίζεται από την εισαγγελία της Φλωρεντίας.

Όπως αναφέρθηκε πριν, μεταξύ των συλληφθέντων και ο αρχηγός του «Made in China» στην Ευρώπη, όπως των αποκαλούν, ο 57χρονος Naizhong Zhang ο οποίος πιάστηκε στη Ρώμη. Το παρατσούκλι του «ο μαύρος».

Αξιωματικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση εξηγούν πως «ο μαύρος» ανέβηκε στην κορυφή της κινεζικής μαφίας στην Ιταλία και έπειτα στην Ευρώπη επιβάλλοντας την ειρήνη μετά από έναν αιματηρό πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστών που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η κινεζική μαφία συγκρούστηκε με την Καμόρα  η οποία έκανε  εισαγωγές μαμούθ προϊόντων από την Κίνα. Ο πόλεμος αυτός ήταν πολύ σκληρός μέχρι να επέλθει συμφωνία για τον έλεγχο των εισαγωγών αλλά και τη διακίνηση των προϊόντων στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Οι δραστηριότητές του παράλληλα με τις μεταφορές είναι η διακίνηση ναρκωτικών ,η πορνεία, επενδύσεις σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και μεταφορές χρημάτων.

«Εάν έρθετε μαζί μου θα ζήσετε, αν πάτε ενάντια σε εμένα, θα πεθάνετε»

«Εάν έρθετε μαζί μου θα ζήσετε, αν πάτε ενάντια σε εμένα, θα πεθάνετε». Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία ο αρχηγός συστηνόταν, όταν παρουσιαζόταν σε συναντήσεις για συγχώνευση των εταιρειών. Φράσεις που πιάστηκαν και κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρακολούθησής του από την αστυνομία.

Σε άλλη συνομιλία κατά τη διάρκεια συνάντησης ακούγεται να λέει: «Είμαι ο πιο ισχυρός στην Ευρώπη…δεν καυχιέμαι για τον εαυτό μου. Ρωτήστε όποιον θέλετε».

Κατά την έφοδο των αστυνομικών στο σπίτι του στη Ρώμη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και 30 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Κατασχέθηκαν επίσης οκτώ εταιρείες στο Πράτο, τη Ρώμη, το Μιλάνο ,τη Γαλλία και τη Γερμανία, εκτός από ακίνητα, οχήματα και 61 τραπεζικοί λογαριασμοί.

Πλοκάμια και στην Ελλάδα

Συνολικά, ακόμα 90 άτομα βρίσκονται υπό έρευνα ενώ συλλήψεις έγιναν στη Γαλλία και στην Ισπανία. Επίσης αναζητούνται κι άλλα μέλη , τα οποία,σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαφύγει στην Κίνα.

Έσοδα που αγγίζουν τα 4 δις ευρώ

Η έρευνα ξεκίνησε στο Πράτο επειδή η Τοσκάνη είναι η έδρα της κινεζικής κοινότητας στην Ιταλία. Η Διεύθυνση κατά της Μαφίας υπογραμμίζει ότι τα πιο συχνά εγκλήματα που διαπιστώνονται σχετικά με την κινεζική μαφία είναι η φοροδιαφυγή από εμπορικά αγαθά, η πώληση ναρκωτικών και οι παραποιήσεις εμπορικών σημάτων.

Ένας από τους καθιερωμένους μηχανισμούς που στήνουν είναι η φοροδιαφυγή των εσόδων που προέρχονται από επίσημες δραστηριότητες, (οι οποίες στήνονται με μαύρο χρήμα), προκειμένου να αποσταλούν τα κέρδη στην Κίνα. Η συνολική αξία ανέρχεται στα 4 δις ευρώ ανά έτος.

Αυτό το καταφέρουν μέσω πρακτορείων μεταφοράς που διαθέτουν, τα οποία λειτουργούν αποστέλλοντας στο εξωτερικό ποσά χαμηλότερα από το κατώτατο όριο που επιβάλλει ο νόμος για την καταγραφή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η καινοτομία τους όμως είναι η παρέμβαση στις οδικές μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα , η οποία μέχρι τώρα είχε εντοπιστεί μόνο στις ιταλικές μαφίες.

(Έφοδος στο σπίτι του αφεντικού στη Ρώμη)

Επίσης , όπως αναφέρουν οι ανακριτές, οι νόμιμες εταιρείες που δημιουργούνται από τους Κινέζους, χρησιμοποιούν αυτές των εγκληματικών οργανώσεων για να ανακυκλώνουν τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες. 

Ο γάμος του γιου του αφεντικού με τους εκλεκτούς καλεσμένους και τα μετρητά 

Κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων, του αφεντικού της κινεζικής μαφίας,στο στόχαστρο των αρχών είχε μπει τον Φεβρουάριο του 2013 και ο γάμος του γιου του, ο οποίος έγινε στο Hilton στη Ρώμη. Τουλάχιστον 500 καλεσμένοι έφτασαν με πολυτελή οχήματα (Ferrari, Lamborghini), από πολλές χώρες, όπως την Γαλλία, την Κίνα. Από τις συνομιλίες μεταξύ των καλεσμένων, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως «ο μαύρος» ήταν ο αρχηγός. Επίσης όπως προέκυψε, το αφεντικό είχε ενοικιάσει για τους καλεσμένους δωμάτια σε ξενοδοχεία αλλά και πούλμαν για τις μεταφορές τους. Αυτό που επίσης προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι για το πάρτι πλήρωσε μετρητά 80.000 ευρώ.

Oι δικαστικές αρχές αναφέρουν πως: «Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουμε,αναδύεται μια οργανωμένη ιεραρχικά εγκληματική οργάνωση των κινεζικών εταιρειών που εδρεύουν στο Πράτο, με πλοκάμια στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα».

Ρεπορτάζ των ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης με δηλώσεις των επικεφαλής της επιχείρησης:

H υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης