O στρατός της Ταϋλάνδης κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο για να τερματιστεί η πολιτική κρίση -όπως υποστηρίζεται στο στρατιωτικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε νωρίς το πρωί- «και να διατηρηθεί η τάξη και ο νόμος». Το αναπάντεχο ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη πως ο στρατός αναλαμβάνει «εκτεταμένες εξουσίες».

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως «η ανάληψη των ευθυνών έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν πρόκειται για πραξικόπημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου έρχεται ως επακόλουθο παρατεταμένης πολιτικής κρίσης και πολλών μηνών κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η μάχη για την αποπομπή της Yingluck Shinawatra

Στις 7 Μαΐου το συνταγματικό δικαστήριο της Μπανγκόκ καταδικάζει την πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, βρίσκοντάς την ένοχο κατάχρησης εξουσίας.

Η Yingluck Shinawatra αρνείται την κατηγορία, αλλά υποχρεώνεται να παραιτηθεί και να μην πάρει μέρος σε πολιτικές διαδικασίες επί πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε με την υποβολή μήνυσης γερουσιαστών που υποστήριξαν πως το κόμμα της πρωθυπουργού βγήκε κερδισμένο μετά την παράτυπη μετακίνηση του αρχηγού των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας το 2011.

Οι οπαδοί της, όμως, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ήταν μια καθαρή απόπειρα της καθεστηκυίας ελίτ να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί.

Ταραγμένη Ταϊλάνδη

Σεπ 2006: Ο στρατός εκδιώκει τον Thaksin Shinawatra
Δεκ 2007: Το φιλο-Thaksin κόμμα νικητής των εκλογών
Αυγ 2008: Thaksin εγκαταλείεπ την Ταϊλάνδη
Δεκ 2008: Τεράστιες αντι-Thaksin διαδηλώσεις. Το δικαστήριο απαγορεύει τη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος. Abhisit Vejjajiva αναλαμβάνει την εξουσία.
Mαρ-Mαϊ 2010: Σε τεράστιες αντι-Thaksin διαδηλώσεις περισσότεροι από 90 νεκροί σε περίοδο 10 εβδομάδων.
Ιουλ 2011: Yingluck Shinawatra εκλέγεται πρωθυπουργός
Νοε 2013: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Φεβ 2014: Γίνονται πρόωρες εκλογές, αλλά οι διαδηλώσεις εμποδίζουν την εκλογική διαδικασία. Το δικαστήριο αποφαίνεται πως οι εκλογές είναι άκυρες.
Μαϊ 2014: Ο πρωθυπουργός παίρνει διαταγή να παραιτηθεί
Μαϊ 2014: Ο στρατός ανακοινώνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Τι έχει συμβεί στην Ταϊλάνδη σε 60 δευτερόλεπτα:

Πηγή: bbc.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης