Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του Μάλι μετά τη γαλλική επέλαση και την απομάκρυνση των μαχητών της ισλαμικής οργάνωσης «Άνσαρ Ντιν» έκρουσε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις με εκτελέσεις αμάχων από δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, λίγο πριν και λίγο μετά την έναρξη της γαλλικής επέμβασης (11 Ιανουαρίου). Μάλιστα, η ΜΚΟ δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες ακόμα και στο ίδιο το Παρίσι, κατηγορώντας το πώς ευθύνεται για τον θάνατο αμάχων στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Κόνα, ισχυρισμό που η Γαλλία έχει αρνηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) είχε καταγγείλει τόσο τα μέλη του κυβερνητικού στρατού όσο και μαχητές της «Άνσαρ Ντιν» καθώς και στελέχη του MLNA πως βρίσκονται πίσω από εκτελέσεις αμάχων και κακομεταχείριση πολιτών.

Διεθνείς αναλυτές φοβούνται την επανάληψη εικόνων από την εμφύλια σύρραξη στην Ακτή Ελεφαντοστού, όταν ο τότε απερχόμενος πρόεδρος και μεγάλος χαμένος των προεδρικών εκλογών, Laurent Gbagbo, είχε αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα του (Νοέμβριος 2010), με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και σήμερα ΜΚΟ μιλούν ανοιχτά για εκκαθαρίσεις πληθυσμών τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από τους μαχητές που υποστήριζαν τον τωρινό πρόεδρο, Alassane Ouattara, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πόλη Ντουεκουέ στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Εξαφανίσεις Τουαρέγκ στον Βορρά

Η ιστορία του Mustafa Mohammad είναι χαρακτηριστική. Κάτοικος της πόλης Σεβαρέ, η τελευταία φορά που τον είδε ο γιος του ήταν πριν από 20 ημέρες περίπου. Καθώς περπατούσε δίπλα από στρατόπεδο ο πατέρας του, άνδρες με παραλλαγές τον ακινητοποίησαν και στη συνέχεια τον πήραν μαζί τους, χωρίς κανένας μετά να τον ξαναδεί. Λεπτομέρεια… άνηκε στη φυλή των Τουαρέγκ και δεν δίσταζε να κυκλοφορεί με την παραδοσιακή ενδυμασία παρά την παρουσία δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι φήμες ότι στρατιώτες από την πρωτεύουσα Μπαμάκο προχωρούν σε απαγωγές και ανακρίσεις ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με μαχητές Τουαρέγκ ή ανήκουν οι ίδιοι σε αυτή τη φυλή που μάχεται εδώ και δεκαετίες για την αυτονομία περιοχών του Βορρά. Μόνο στη πόλη Σεβαρέ, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες από τις 10 Ιανουαρίου και την ανακοίνωση της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε αντίποινα σε βάρος των Τουαρέγκ, καθώς οι τελευταίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ανοιχτή διαμάχη με την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, φθάνοντας στο σημείο να καταλάβουν εδάφη στον Βορρά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο την προηγούμενη χρονιά (22 Μαρτίου 2012).

Εκμεταλλευόμενοι την υπεροπλία που τους χάρισε η παροχή των υπηρεσιών τους στον Λίβυο Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, την περίοδο του εμφυλίου στη Λιβύη, τα μέλη του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ», με την υποστήριξη μαχητών της «Άνσαρ Ντιν», έτρεψαν σε άτακτη φυγή τον κυβερνητικό στρατό, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους σημαντικές πόλεις, όπως το Κιντάλ, το Γκάο και το Τιμπουκτού. Ωστόσο, στη συνέχεια διαχώρισαν τη θέση τους από τους άλλοτε συμμάχους τους (κυρίως λόγω της σκληρότητας που έδειχναν τα μέλη της «Άνσαρ Ντιν» στον τοπικό πληθυσμό) και ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα τέθηκαν στο περιθώριο.

Η έλευση της νέας χρονιάς και η απόφαση των Ισλαμιστών να ξεκινήσουν προς τα κάτω για την κατάληψη της πρωτεύουσας, ενεργοποίησε τη Γαλλία η οποία έστειλε στρατεύματα της στην αφρικανική χώρα. Ακολούθησαν σκληρές μάχες για την ανακατάληψη των πόλεων Ντιαμπαλί, Κόνα και Ντουέντζα, με τις γαλλικές δυνάμεις να προελαύνουν από εκεί και ύστερα μέχρι τα σύνορα με τη γειτονική Αλγερία και τους μαχητές της «Άνσαρ Ντιν» να κρύβονται πλέον στα βουνά. Σε όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης οι Τουαρέγκ είχαν ταχθεί υπέρ της Γαλλίας, «θωρακίζοντας» συνοικίες πόλεων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των άλλοτε συμμάχων τους.

Ωστόσο, όπως κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης του Κιντάλ, οι Τουαρέγκ συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στα στελέχη του κυβερνητικού στρατού, φοβούμενοι αντίποινα.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Game over για τους Ισλαμιστές, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013, 04:20
Σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης το Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013, 12:56
Μάλι: Ένοπλη σύρραξη πριν τον διάλογο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, 05:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης