Το ρομπότ Philae ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή «Rosetta», που σκοπό είχε να εξερευνήσει την επιφάνεια του κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko και να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες του και αναγκαστεί να σιωπήσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία το Σάββατο.

«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε όλα τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δούμε τα δεδομένα που λάβαμε» δήλωσε ο Stephan Ulamec, επικεφαλής της αποστολής σχετικά με την προσγείωση.

Να σημειωθεί πως το Philae έστειλε τεράστιο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πολλών φωτογραφιών, για ανάλυση. Μάλιστα, εκείνο που περιμένουν με αγωνία να δουν οι επιστήμονες είναι εάν το Philae κατάφερε να «σκάψει» 25 εκατοστά και να πάρει δείγμα από το υπέδαφος του κομήτη, το οποίο σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για 4,5 εκατ. χρόνια.

Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας, έλαβε τα τελευταία μηνύματα από το Philae στις 19:36 ώρα Ελλάδος, την Παρασκευή. Πριν σιγήσει, κατάφερε να μεταδώσει τα δεδομένα που συγκέντρωσε, καθώς και όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε επιστημονικά ευρήματα, ολοκληρώνοντας έτσι την αποστολή για την οποία είχε σχεδιαστεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ESA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: «Σίγησαν» το Philae γιατί βρήκε… εξωγήινους!
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014, 15:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης