Παγκόσμιο σοκ αλλά και έντονες κριτικές έχει προκαλέσει η ενέργεια ενός νηπιαγωγείου στην Καισάρεια της Τουρκίας. Όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα έβαλε μικρούς μαθητές να αναπαραστήσουν την απόπειρα του τούρκικου πραξικοπήματος.

Η αναπαράσταση με πρωταγωνιστές τα ανήλικα παιδιά έγινε παρουσία του τοπικού κυβερνήτη, του δημάρχου και άλλων τοπικών αξιωματούχων στις εκδηλώσεις της Κυριακής για την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας» και για την «Ημέρα του Παιδιού», που είναι η 23η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχολική αίθουσα παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά έργα με στα οποία πρωταγωνιστούσαν μαθητές του νηπιαγωγείου. Το ένα από τα έργα αναφερόταν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα και το άλλο στη μάχη της Καλλίπολης, που έγινε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα έργα οι μαθητές κρατούσαν ψεύτικα όπλα και σε μια συγκεκριμένη σκηνή με υποτιθέμενους νεκρούς κάλυψαν το σώμα του νεκρού στρατιώτη με την τουρκική σημαία, θέλοντας να δείξουν πως «μαρτύρησε» για την πατρίδα του.

Η εφημερίδα Hurriyet σε σχετικό της άρθρο αναφέρει πως μερικοί από τους θεατές ενθουσιάστηκαν με το θέαμα και καταχειροκρότησαν τα παιδιά ενώ επίσης αρκετοί ήταν όσοι ένιωσαν άβολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εφημερίδα μίλησε η κλινική ψυχολόγος, Börte Özdemir, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά των νηπιαγωγείων είναι πολύ μικρά για αυτό το είδος θεατρικών έργων. Τα παιδιά στο λύκειο ή στο γυμνάσιο μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση». Επίσης σημείωσε ότι «οι σκηνές βίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης