Ποιος θα πίστευε πως 55 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, στην οποία ο Βουτσάς υποδυόταν Σαουδάραβα σεΐχη που μοίραζε ρολόγια στους Έλληνες υποτακτικούς και διψασμένους για πετροδολάρια, το 2017, το ίδιο σενάριο θα διαδραματιζόταν και στην πραγματικότητα της σημερινής κυπριακής βουλής. Και όμως, μία ομάδα Κυπρίων βουλευτών, από όλα τα κόμματα παρακαλώ, πιάστηκε στα πράσα για δωροληψία από εμίρη του Κουβέιτ. 

Ως νέος Κώστας Βουτσάς μοίρασε στους κυρίους και στις κυρίες της κυπριακής βουλής πανάκριβα ρολόγια μάρκας Τag Heuer, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 1.500 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τα μπριγιάν τα οποία τα κοσμούν. Το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Πολίτης», προκαλώντας αμηχανία και στον πρόεδρο της κυπριακής βουλής, ο οποίος ήταν βεβαίως και παραλήπτης τέτοιου ρολογιού. Επειδή, και κυρίως μετά τα capital controls στην Κύπρο, υπήρχε στα χαρτιά εκφρασμένη πολιτική ευαισθησία για θέματα δωροληψίας ή δωροδοκίας, το ζήτημα προσέλαβε αμέσως διαστάσεις. Στην ομάδα των βουλευτών δεν περιλαμβάνονται μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», αλλά και μέλη του κόμματος της Αριστεράς, η οποία τουλάχιστον σε αυτά τα θέματα διατηρούσε το ηθικό πλεονέκτημα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει ακόμα καταδειχθεί αν τα πανάκριβα ρολόγια είχαν ή θα έχουν σχέση και με πανάκριβες συμφωνίες, αλλά επειδή στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και αιώνες υπάρχει συστηματικό δούναι και λαβείν, καθότι όλοι παιδιά της Φοινίκης είμαστε, το ζήτημα επιδέχεται περαιτέρω έρευνα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε ότι μικρός αριθμός βουλευτών διαφόρων κομμάτων -συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του νομοθετικού σώματος- έλαβε δώρα αξίας στο πλαίσιο αποστολής στο εξωτερικό, τα οποία δεν δηλώθηκαν ούτε αποδόθηκαν στο σώμα.

Το θέμα, το οποίο δημοσιοποίησε ο «Π», έχει να κάνει με ταξίδι που πραγματοποίησε τον προηγούμενο Απρίλιο αντιπροσωπεία της Βουλής των αντιπροσώπων, υπό τον πρόεδρό της Δημήτρη Συλλούρη, στο Κουβέιτ, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του Κόλπου, Marzouq A. Al-Ghanim.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την αντιπροσωπεία μετείχαν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, από το ΔΗΚΟ η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από την ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους και από τη Συμμαχία Πολιτών η Άννα Θεολόγου. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού στην αποστολή θα μετείχε και η Ελένη Σταυρού από πλευράς ΔΗΣΥ, η οποία για προσωπικούς λόγους όμως δεν ταξίδεψε τελικά για το Κουβέιτ.

Μέχρις εδώ, ουδέν θέμα προκύπτει. Το ζήτημα προέκυψε όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ, όπως μάθαμε, δώρισε σε κάθε μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από ένα ακριβό ρολόι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το ρολόι που δόθηκε ως δώρο στους δύο άνδρες ήταν μάρκας Tag Heuer. Αναφορικά με τις τρεις γυναίκες της αποστολής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβαν ως δώρο τα γνωστά ελβετικά ρολόγια Charriol. Για όσους γνωρίζουν για το συγκεκριμένο αξεσουάρ, οι προαναφερθείσες φίρμες ασφαλώς και δεν προορίζονται για τους κοινούς θνητούς! Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι χαμηλότερες τιμές προσφοράς (διαδικτύου!) ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 10 και 15 χιλιάδες. Ασφαλώς ο «Π» δεν γνωρίζει με ακρίβεια το μοντέλο και ως εκ τούτου και την αξία των συγκεκριμένων ρολογιών που έχουν παραληφθεί ως δώρα από τους βουλευτές.


(Φωτογραφία από τον «Πολίτη»)

Το ηθικό θέμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι εάν αυτά τα δώρα τα δικαιούνται οι βουλευτές και ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος ή θα έπρεπε να τα έχουν παραδώσει με την επιστροφή τους στην Κύπρο και να καταγραφούν ως περιουσία της Βουλής. Εξάλλου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν επισκέφθηκαν το Κουβέιτ και την Εθνοσυνέλευση της χώρας υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Για παράδειγμα, ο κ. Marzouq A. Al-Ghanim δεν θα χάριζε τα ρολόγια στην κυρία Χαραλαμπίδου ή στον κύριο Μυριάνθους στη βάση μιας προσωπικής σχέσης, αλλά γιατί ήταν μέλη της Βουλής της Κύπρου.

Εμείς, πάντως, μάθαμε ότι κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Κύπρο τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, έγινε μία συζήτηση μεταξύ της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ως προς το εάν θα έπρεπε να παραδοθούν τα δώρα αξίας (που ήταν τα ρολόγια) και να αρκεστούν οι βουλευτές μόνο στα διάφορα αναμνηστικά που έλαβαν. Κυριάρχησε η άποψη ότι τα δώρα ήταν προσωπικά και δεν υπήρχε οποιαδήποτε υποχρέωση να αποδοθούν στη Βουλή. Μάλιστα, χαριτολογώντας, μία βουλευτής είπε ότι η ίδια διαθέτει ακριβότερα ρολόγια από αυτό που της δόθηκε ως δώρο στο Κουβέιτ, προσθέτοντας ότι είναι αμφίβολο εάν θα το φορέσει, αφού είναι αραβικού… ντιζάιν.


(Από την εφημερίδα «Πολίτης»)

Ο «Π» επικοινώνησε με τον βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος ήταν μέλος της τότε κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι όντως παρέλαβε ως δώρο ένα ρολόι Tag Heuer σε εκείνο το ταξίδι. Μάλιστα, δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο δώρο ενημέρωσε τόσο τον πρόεδρο του κόμματός του Μαρίνο Σιζόπουλο όσο και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κωστή Ευσταθίου. Στην επισήμανση του «Πολίτη» εάν θα έπρεπε να είχε παραδώσει στη Βουλή το συγκεκριμένο δώρο, ο κ. Μυριάνθους είπε ότι δεν είχε και δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα να το πράξει, πλην όμως έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογο δώρο -γυναικείο ρολόι- έλαβαν και οι δύο λειτουργοί της Βουλής που συνόδευαν την αποστολή. Ωστόσο, για τους δημόσιους λειτουργούς υπάρχει ήδη θέμα, αφού με εγκύκλιο το 2003 ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Γ. Παπαγεωργίου (πρόεδρος της ΕΔΥ σήμερα) έχει ενημερώσει όλους τους διευθυντές τμημάτων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής) ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν υποχρέωση να δηλώνουν οποιοδήποτε δώρο λαμβάνουν αξίας άνω των 25 λιρών.

Η απάντηση του προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας την Πέμπτη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, λίγο προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος για να επιστρέψει από τη Ρωσία στην Κύπρο, και ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι της περασμένης άνοιξης στο Κουβέιτ αλλά και για το ευρύτερο ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με την έλλειψη κώδικα δεοντολογίας στη Βουλή για θέματα δωροληψίας, εξέφρασε έκπληξη για την ενασχόληση των δημοσιογράφων με το συγκεκριμένο θέμα.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν ένα τέτοιο θέμα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολεί τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη. Αυτό που είναι το μείζον, είπε εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος της Βουλής, είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Κουβέιτ και όχι το κατά πόσον οι βουλευτές έλαβαν κάποιο δώρο ή όχι. Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά τη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα, ο κ. Συλλούρης δεν διέψευσε τα όσα έγραψε ο «Π» για τα ρολόγια αξίας που δόθηκαν σε κάθε μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου υπό μορφή δώρου από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ. 

Σιγή ιχθύος

Πέραν όμως από την απογοητευτική αντίδραση του κ. Συλλούρη, ο οποίος αναλαμβάνοντας την προεδρία της Βουλής υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος που συνέβαλαν στην απαξίωση του νομοθετικού σώματος στα μάτια των πολιτών, κατώτερη των περιστάσεων ήταν και η αντίδραση των βουλευτών, και κυρίως αυτών που συμμετείχαν στην αποστολή στο Κουβέιτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκ των, κατά τα άλλα, λαλίστατων γυναικών βουλευτών που ταξίδεψαν με τον κ. Συλλούρη στην επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, ουδεμία θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα ηθικής τάξης που προκύπτει με την αποδοχή των ρολογιών αξίας ως μέλη του κοινοβουλίου, αλλά και για το ευρύτερο θέμα που ανέδειξε ο «Π» αναφορικά με την απουσία κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να διέπει τέτοιου είδους πρακτικές.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης