Σε μια πρωτοφανή κατάσταση για τα θεσμικά των ΗΠΑ έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τραμπ μετά και τις νέες αποκαλύψεις της «Washington Post» περί εκούσιας διαρροής απόρρητων πληροφοριών ασφαλείας από τον Αμερικανό πρόεδρο προς τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι ΛαβρόφΣύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πρώην και νυν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της πολύ πρόσφατης συνάντησης Τραμπ-Λαβρόφ, ο Αμερικανός πρόεδρος «κάρφωσε» την πληροφορία που είχε περιέλθει σε γνώση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατά την προ εβδομάδων επίθεση κομάντο στην Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την επιχείρηση αυτή, όπου έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός στρατιωτικός, οι υπηρεσίες Ασφαλείας πληροφορήθηκαν από το υλικό που κατασχέθηκε πως η αλ Κάιντα είναι σε θέση να κατασκευάσει εξαιρετικά λεπτά ελάσματα εκρηκτικών, τα οποία μπορούν να κρυφτούν μέσα σε συσκευές φορητών υπολογιστών και να μεταφερθούν έτσι στις ΗΠΑ χωρίς να ανιχνευτούν.

Φορητοί υπολογιστές… βόμβες

Την πληροφορία αυτή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την επεξεργάστηκαν και στη συνέχεια κατέληξαν πως ο Λευκός Οίκος με διάταγμα ή με νόμο πρέπει να απαγορεύσει τη μεταφορά laptops μέσω των αεροπορικών συγκοινωνιών προς τις ΗΠΑ από μία σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών, ακόμη και για ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίσσευαν» τα χαμόγελα στη συνάντηση Τραμπ-Λαβρόφ

Το θέμα κατά τη CIA και τη NSA ήταν πολύ σοβαρό, αλλά, όπως φαίνεται, ο Τραμπ δεν έδωσε σημασία στις σημειώσεις που του είχαν δοθεί λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ.

Διπλωματική… πατάτα

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της συνομιλίας του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Τραμπ, αφού χαριεντίστηκε, λέγοντας ότι καθημερινά λαμβάνει «υπέροχες πληροφορίες» από τις μυστικές του υπηρεσίες, αποκάλυψε την πηγή που διακίνησε προς τις ΗΠΑ τα στοιχεία που βρέθηκαν στην Υεμένη.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αντέδρασαν αμέσως και συγκάλεσαν ευρείες συσκέψεις, εξηγώντας σε φίλιες δυνάμεις την «πατάτα» του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου να αποφύγουν ευρύτερες επιπτώσεις​

Μόνο που η πηγή είναι κρατικός φορέας συμμάχου χώρας, η οποία έχει πρόσβαση -και μάλιστα άμεση- στο Ισλαμικό Κράτος και στην αλ Κάιντα. Προφανώς, η χώρα αυτή είναι μία εκ των ισλαμικών χωρών, όχι αναγκαστικά της συγκεκριμένης περιοχής αλλά της ευρύτερης κοινότητας του μουσουλμανικού κόσμου, η οποία διατηρεί επαφές ή μπορεί ακόμη και να χρηματοδοτεί τις δύο αυτές οργανώσεις. Σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο, όπου οι συμμαχίες είναι ρευστές, ο Τραμπ προέβη σε αυτήν τη διπλωματική «πατάτα», εκθέτοντας τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά κυρίως αυτήν τη σύμμαχο χώρα, με αποτέλεσμα -πιθανώς- να «καεί» η πηγή αυτή.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αντέδρασαν αμέσως και συγκάλεσαν ευρείες συσκέψεις, εξηγώντας σε φίλιες δυνάμεις την «πατάτα» του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου να αποφύγουν ευρύτερες επιπτώσεις. 

Προβληματισμός στους Ρεπουμπλικάνους

Μετά το δημοσίευμα της «WP», ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τοποθετήθηκαν αρνητικά ως προς τον Τραμπ, θεωρώντας την υπόθεση πολύ σοβαρή. Η νέα αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας έρχεται να επιβαρύνει το κλίμα στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση της αποπομπής του πρώην αρχηγού του FBI, που διερευνούσε τις σχέσεις του «σκληρού πυρήνα» του επιτελείου Τραμπ με το Κρεμλίνο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης