Σε μια πρωτοφανής κίνηση εξωστρέφειας η Β. Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τον χώρο εκτόξευσης ενός δορυφόρου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε τροχιά μέσα στην εβδομάδα (12-16 Απριλίου). Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις απειλές από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα πως θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών σε περίπτωση που κάποιο κομμάτι από τον πύραυλο κινδυνεύσει να πέσει εντός του εδάφους τους, η Πιονκγιάνκ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκτόξευση.

Με νεώτερη ανακοίνωσή της τη Μ. Δευτέρα ξεκαθάρισε πως ο δορυφόρος έχει καθαρά ειρηνικούς σκοπούς, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον και της Σεούλ περί δοκιμών βαλλιστικού πυραύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παρουσία ξένων δημοσιογράφων στον χώρο της εκτόξευσης αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ειρηνική διαστημική αποστολή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Β. Κορέα ο δορυφόρος θα παρέχει εικόνες και άλλες πληροφορίες οι οποίες θα αξιοποιούνται για την όσο το δυνατόν ακριβέστερη πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η εκτόξευση συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κουμουνιστικού Κράτους και όπως υποστηρίζει η Πιονκγιάνκ αποτελεί μια ευκαιρία για να τιμηθεί ο ιδρυτής, Kim II-Sung.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα κρατικά Μ.Μ.Ε. της ασιατικής χώρας θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τον… «θόρυβο» γύρω από την εκτόξευση για την ενίσχυση του προφίλ του νέου ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong-un, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Kim Jong-il, τον Δεκέμβριο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

«Ετοιμάζονται για νέες πυρηνικές δοκιμές»

Από την πλευρά της η Ν. Κορέα ανέφερε τη Μ. Δευτέρα πως η εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα φανερώνει την πρόθεση της Β. Κορέας να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η εκτόξευση αποτελεί μια πρόκληση που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην Κορεατική όσο και στη βορειοανατολική Ασία. Ο στρατός της Ν. Κορέας είναι πανέτοιμος για να προστατέψει τον λαό της χώρας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της ασιατικής χώρας, Kim Min-seok.

Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Β. Κορέα, η Ιαπωνία έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας προστατευτικής «ομπρέλας» στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Τρία καταδρομικά του Πολεμικού Ναυτικού, εξοπλισμένα με το ειδικό σύστημα αεράμυνας «Aegis», σε συνδυασμό με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot PAC3 σε επτά σημεία ανά την ιαπωνική επικράτεια (τέσσερα στη νήσο Οκινάουα και τρία περιμετρικά του Τόκιο), είναι έτοιμα να πλήξουν ενδεχόμενα διαστημικά «σκουπίδια» που θα προκύψουν από τον βορειοκορεατικό πύραυλο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Yoshihiko Noda ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως συνεχίζονται για έναν ακόμη χρόνο οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα, οι οποίες τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ το 2009, ύστερα από την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει ακάθεκτη την εκτόξευση πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 20:30
Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει η Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 14:58
H Βόρεια Κορέα έτοιμη για την εκτόξευση του πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 06:53
Αντίστροφη μέτρηση για τον βορειοκορεατικό πύραυλο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Απριλίου 2012, 17:23
Πολεμική ενέργεια η κατάρριψη του πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012, 10:17
Ιαπωνία: Εντείνει τις πιέσεις προς τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 08:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης