Σοκάρει η ομολογία του 17χρονου δράστη του μακελειού στο λύκειο του Σάντα Φε στο Τέξας, καθώς φαίνεται όχι απλά ότι ήταν συνειδητή και καλά οργανωμένη η πράξη του, αλλά ότι είχε και «προτιμήσεις» σχετικά με το ποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει. Μάλιστα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, βασικός του στόχος κι ίσως πρώτο του θύμα ήταν μια κοπέλα που του άρεσε, αλλά εκείνη τον απέρριπτε συνέχεια.

Κι όμως, αν και οι οικείοι του κάνουν λόγο για ένα «ήσυχο, συναισθηματικό και κλειστό παιδί», φαίνεται ότι ο Δημήτρης Παγουρτζής έδρασε σαν «ψυχρός» εκτελεστής, όπως προκύπτει κι από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πατέρας του, Αντώνης Παγουρτζής, στο zougla.gr. Το πρωί ο 17χρονος χαιρέτησε τον πατέρα του κανονικά λέγοντας του ότι τον «αγαπάει και θα τον δει το απόγευμα», ενώ δεν παρουσίασε καμία περίεργη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Παγουρτζής, υπεύθυνος για 10 θανάτους -8 μαθητές και 2 καθηγητές, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 13 άτομα- δήλωσε στην αστυνομία ότι άφησε κάποιους μαθητές που συμπαθούσε να ζήσουν «ώστε να διηγηθούν την ιστορία του», όπως αναφέρεται σε έγγραφο του δικαστηρίου.

Ο ομογενής κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, που ισχύει στην πολιτεία του Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του δικαστηρίου, ο 17χρονος δράστης παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός και παραδέχθηκε ότι «πυροβόλησε εναντίον πολλών ανθρώπων».

Οι αρχές ανέφεραν ότι το περιστατικό διήρκησε περίπου 15 λεπτά προτού ο Παγουρτζής παραδοθεί, εγκαταλείποντας το αρχικό του σχέδιο να αυτοκτονήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Στοιχεία από την κατάθεση του δράστη φαίνεται να ρίχνουν νέο φως στις συνθήκες σύλληψης του Παγουρτζή μέσα στο σχολικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο δράστης βγήκε από την αίθουσα 2 των καλλιτεχνικών στις 08.02 (τοπική ώρα) της Παρασκευής, περίπου 30 λεπτά μετά τις πρώτες αναφορές για ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στο λύκειο, και παραδόθηκε. Οι αρχές πρόσθεσαν ότι οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχε φέρει στο σχολείο αποδείχθηκαν ότι ήταν ψεύτικοι.

​Η μητέρα ενός από τα θύματα δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι η κόρη της, η Σάνα Φίσερ 16 ετών, επί τέσσερις μήνες απέρριπτε τις επίμονες προτάσεις του ΠαγουρτζήΑν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον λόγο για τον οποίο ο Παγουρτζής πραγματοποίησε την επίθεσή του στη διάρκεια του μαθήματος των καλλιτεχνικών, η μητέρα ενός από τα θύματα δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι η κόρη της, η Σάνα Φίσερ 16 ετών, επί τέσσερις μήνες απέρριπτε τις επίμονες προτάσεις του Παγουρτζή.

Τελικά η Φίσερ τον αντιμετώπισε και τον ντρόπιασε μπροστά σε όλη την τάξη, πρόσθεσε η μητέρα της, η Σάντι Ροντρίγκες, σε μήνυμά της προς την εφημερίδα. «Μία εβδομάδα αργότερα άνοιξε πυρ εναντίον όλων όσων δεν συμπαθούσε, με πρώτη τη Σάνα», τόνισε, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς γνωρίζει ότι η κόρη της ήταν το πρώτο θύμα.

Ο Νίκολας Πελ, ένας από τους δύο δικηγόρους που προσέλαβαν οι γονείς του δράστη, δήλωσε ότι ήταν μαζί του για μία ώρα το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου.

«Είναι πολύ συναισθηματικός και ταυτόχρονα παράξενα ασυγκίνητος», είπε ο Πελ όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την ψυχολογική κατάσταση του πελάτη του. «Υπάρχουν πτυχές που κατανοεί και άλλες που δεν κατανοεί», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παγουρτζή ανέφερε ότι «λυπήθηκε και τρόμαξε» από το μακελειό και είναι «σοκαρισμένη όπως οποιοσδήποτε άλλος» από τα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές. «Αν και παραμένουμε στο σκοτάδι αναφορικά με τις λεπτομέρειες της τραγωδίας, όσα μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι συμβατά με το αγόρι που αγαπάμε», επεσήμανε η οικογένειά του.

“Καλύτερα να είχε σκοτώσει εμένα παρά τα παιδιά”

«Καλύτερα να είχε σκοτώσει εμένα παρά τα παιδιά. Νιώθω όπως και οι υπόλοιποι που έχασαν τα παιδιά τους. Η οικογένειά μου διαλύθηκε. Είμαι καλός, καθαρός πατέρας και μεγάλωσα δύο παιδιά μόνος μου. Ακόμη δεν ξέρουμε τι έχει γίνει ακριβώς. Το παιδί αυτό δεν μπορούσε να πειράξει κανέναν και αγαπά πολύ την Ελλάδα. Την προηγούμενη ημέρα όλα ήταν μια χαρά, δεν μας είχε παραπονεθεί για τίποτα, ούτε είχε δείξει σημάδια για αυτό που θα έκανε».

Αυτές είναι οι πρώτες φράσεις που χρησιμοποίησε ο πατέρας του 17χρονου Δημήτρη Παγουρτζή, Αντώνης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, σχετικά με το χθεσινό μακελειό που προκάλεσε ο γιος του σε λύκειο του Τέξας στην περιοχή Σάντα Φε, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμη 10 να τραυματιστούν.

Ο πατέρας του μακελάρη του 17χρονου ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο γιος του Δημήτρης, που του έδωσε το όνομα του αδερφού του που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, πήρε το όπλο και σκόρπισε τον θάνατο.

«Τα όπλα που χρησιμοποίησε ήταν δικά μου»

Ο Αντώνης Παγουρτζής, ευρισκόμενος σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ανέφερε ότι ο γιος του δεν είχε επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποια περίεργη συμπεριφορά, παραδέχθηκε πως τα όπλα που χρησιμοποίησε ο 17χρονος ήταν δικά του, ενώ αποκάλυψε πως είχαν ξανασημειωθεί πυροβολισμοί στο συγκεκριμένο σχολείο κατά το παρελθόν με δράστη έναν άλλο μαθητή.

«Δεν ξέρουμε τίποτα. Τα παιδιά μου πήγαιναν στη δουλειά τους, η γυναίκα μου στη δουλειά και με πήρε τηλέφωνο και μου είπε γίνεται φασαρία. Τι έγινε στο σχολείο τελευταία δεν ξέρει κανείς. Ο γιος μου ήταν ένα γερό παιδί, δεν φοβόταν τίποτα, μπορεί να του έκαναν μπούλινγκ που γράφουν αλλά τα έβγαζε πέρα μόνος του. Δεν μου είχε κάνει παράπονα για τίποτα. Δεν ξέρω γιατί έφθασε σε αυτό το σημείο. Μπορεί να μάλωσε στο σχολείο. Τα όπλα ήταν δικά μου. Κανονικά με άδεια και όλα. Ο γιος μου δεν ασχολούνταν με όπλα, δεν του πολυάρεσαν, μία δύο φορές είχε χρησιμοποιήσει μόνο σε κλειστό μέρος» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε πως «έχει ξαναγίνει τέτοιο περιστατικό στο σχολείο. Έχουν ξαναπέσει πυροβολισμοί από άλλον μαθητή. Δεν θυμάμαι πριν πόσο καιρό».

«Το πρωί τον ρώτησα είσαι καλά γιατί φεύγεις γρήγορα;»

Αναφερόμενος στις ώρες που προηγήθηκαν της τραγωδίας, ο κ. Παγουρτζής τόνισε πως «το βράδυ όλα ήταν κανονικά. Αλλάξαμε τα φώτα στο δωμάτιο της αδερφής του, φάγαμε κάτι που μαγείρεψα εγώ, παίξαμε, μετά πήγε στο χωράφι και γύρισε. Το πρωί όταν σηκωθήκαμε τον ρωτάω στα ελληνικά “είσαι καλά Δημήτρη γιατί φεύγεις γρήγορα;”. Φεύγω μπαμπά μου λέει, σε αγαπώ και θα σε δω το απόγευμα. Ήταν παιδί της γειτονιάς και όταν είχαμε παραπανίσια πράγματα τα μοίραζε. Το παιδί αυτό δεν μπορούσε να πειράξει κανέναν. Του έδωσα το όνομα του αδερφού μου που έχω χάσει και τώρα χάνω και αυτόν».

Όσον αφορά στις δραστηριότητές του στην Αμερική, ο Παγουρτζής ξεκαθάρισε πως είναι απόλυτα διαφανείς και νόμιμες.

«Είμαι 40 χρόνια στην Αμερική και κάνω καθαρισμούς. Ήμουν εφοπλιστής και δεν έριξα ποτέ ούτε έναν άνθρωπο στη ζωή μου. Έχω μια πολύ καλή οικογένεια. Ρωτήστε στο Χιούστον. Αν δεν ήμουν καθαρός δεν θα ήμουν και Αμερικανός. Εγώ δεν κυνηγάω κανέναν, δεν είμαι γκάνγκστερ. Είναι κρίμα να ακούγονται τέτοια όταν ένας πατέρας χάνει τον γιο του. Ντροπή να γράφουν για εμένα τέτοια και για τον γιο μου στην Ελλάδα που είναι ελληνόπουλο».

Ακούστε τι δήλωσε ο πατέρας του 17χρονου στο zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης