Χωρίς περιστροφές κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για αποτυχία των οικονομικών επιλογών και «καταδίκη» της χώρας στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα προκαλούν ήδη πολιτικό σεισμό στην Αθήνα και ουδείς γνωρίζει ποιες ακριβώς μπορεί να είναι οι συνέπειες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά πρόκειται για μια «επίθεση από τα αριστερά» στον αριστερό κ. Τσίπρα σε μια στιγμή, που το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει στη χώρα

Τις σχετικές δηλώσεις αναμετέδωσαν με έμφαση τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιμένει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια «επίθεση από τα αριστερά» στον αριστερό κ. Τσίπρα σε μια στιγμή, που το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν άμεση. Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να εξαπολύσουν τα δικά τους… βέλη στον κ. Σόιμπλε σχολιάζοντας ότι «οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δηλώσεις Σόιμπλε μετέδωσε στην Αθήνα πρώτη η ΕΡΤ.

Σύμφωνα, λοιπόν με την κρατική τηλεόραση ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο της Δυτικογερμανικής Ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες, που μαστίζονται από την κρίση.

«Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα»
Ταυτόχρονα, όμως επέρριψε την ευθύνη στο «ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του».
«Έγιναν βήματα προόδου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ωστόσο όμως πως «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε». Και υπογράμμισε πως «η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα υποστήριξε ότι «η ευθύνη επιμερίζεται στην Ελλάδα και την ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της».

«Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζεται αυτό μακροχρόνια».

«Έγιναν πολλά, αλλά όχι αρκετά», συμπλήρωσε.

Φέρεται μάλιστα να δήλωσε σε οπωσδήποτε απολογητικό ύφος: «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης