Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις

Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο ΟικονομικώνΠαράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της δανειακής συμφωνίας ως το τέλος Αυγούστου. Εισηγείται δε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος της περιόδου.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει το 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, όταν η κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό θα γίνει με μέτρα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η είσπραξη φόρων, η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

H αύξηση των δαπανών θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες εξωτερικές πηγές, καθώς και σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα παροχής κουπονιών τροφίμων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης και η εξασφάλιση των μετακινήσεων.Αυτά τα μέτρα σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς θα βασίζονται σε ίδιους πόρους, οι οποίοι θα εξασφαλιστούν με πρόσθετα έσοδα ή αντισταθμιστικές μειώσεις δαπανών.

Αναλυτικά, τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι:

-Καταπολέμηση γραφειοκρατίας: Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη.

• Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια.

• Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου.
• Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα.

• Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης.

• Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος.

• Άρση των διαφόρων καρτέλ.

Στη νέα ατζέντα της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται παράλληλα ότι δεν είναι δυνατός ο στόχος της ιδιωτικοποίησης 5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει κόκκινη γραμμή σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α’ κατοικία. Επίσης απορρίπτεται η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς το όφελος της μείωσης ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ όπως εκτιμάται.

Στη νέα ατζέντα γίνεται λόγος για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το 30σέλιδο κείμενο

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης