Η παγκόσμια οικονομία είναι στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας διετίας, με την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές να συρρικνώνονται και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αυξάνεται, σύμφωνα με την παγκόσμια δημοσκόπηση διεθνών επενδυτών του Bloomberg.

Το 38% αυτών που συμμετείχαν περιέγραψαν την παγκόσμια οικονομία ως επιδεινούμενη, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτών που εξέφρασαν την ίδια άποψη κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου και το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ευρώπη βυθιζόταν στην ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο μέρος των φόβων εστιάζεται και πάλι στην ευρωζώνη: Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι η οικονομία της έχει επιδεινωθεί ενώ το 89% βλέπει τον αποπληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι ερωτώμενοι υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση με την προώθηση πολύ σφικτών πολιτικών και λιγότεροι ήταν αυτοί εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.

Ειδικότερα, η δημοτικότητα του κ. Draghi υποχώρησε στο 59% από το 74% τον Ιούλιο και η αποδοχή της Angela Merkel έπεσε στο 45% από το 72%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Ευρώπη δεν είναι η μόνη πηγή ανησυχίας. Σύμφωνα με την τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg σε 510 επενδυτές, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι οι συνθήκες στις οικονομίες BRIC – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – επιδεινώνονται σε σύγκριση με το 36% που είχε υποστηρίξει την ίδια άποψη τον Ιούλιο.

Επιμέλεια: Χ.Τ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης