Δυναμικό μπάσιμο για την εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου έκανε ο Ρώσος μεγιστάνας Leonid Lebedev.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΠΑ θεωρείται η ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία Sintez προσέφερε 1,9 δις ευρώ, το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Kommersant», η οποία επικαλείται τραπεζική πηγή.

H Sintez ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία και ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία είναι η ρωσική Gazprom, η αζέρικη SOCAR, δύο ελληνικοί όμιλοι, η M&M GasCo-Mυτιληναίος-Motor Oil και η PPF με την ΓΕΚ Tέρνα.

H «Kommersant» ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε το data room για τους υποψήφιους επενδυτές στις 6 Φεβρουαρίου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Τετάρτη, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 12 Απρίλιου.

Aπό πλευράς του TAIΠEΔ εκφράζεται η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Πρόκειται για μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες, σημείωναν, τις οποίες θα αξιολογήσουμε με προσοχή, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης.

Ποιος είναι ο «άγνωστος» μεγιστάνας

Ο Lebedev είναι ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Sintez, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου και για αυτόν τον σκοπό εμφανίζεται διατεθειμένη να δαπανήσει σημαντικά ποσά.

Γεννήθηκε το 1956 στη Μόσχα και το 1979 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών με ειδικότητα στα πετροχημικά και τη μηχανολογία. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ το 1988-1990 έγινε πρόεδρος της Sintez International, η οποία αποτελούσε κοινοπραξία σοβιετική-αμερικανική. Μετά το 1990, ο Lebedev συνέχισε ως πρόεδρος της Sintez Corporation, ενώ παράλληλα ανέλαβε διοικητικές θέσεις και στις JSCB Obyedinenny και JSCB Investitsionnaya bankovskaya korporatsiya. Από το 2006 είναι μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Putin.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις εξωεπιχειρηματικές και πολιτικές δραστηριότητές του, εκ των οποίων ξεχωρίζει η εμφάνισή του σε δικαστήριο της Ιταλίας το 2002 για υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία προς τη Γιουγκοσλαβία. Εν τέλει, οι ιταλικές Αρχές καταδίκασαν ένα στέλεχος της Sintez, αλλά απήλλαξαν τον Lebedev και την υπόλοιπη διοίκηση της εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης