Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους μισθούς που λαμβάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρέχει με ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

O ετήσιος μισθός του Ντράγκι ανέρχεται στα 386.000 ευρώ, ενώ ο «πρώτος τη τάξει» κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Jan Smets έχει λαμβάνειν 480.000 ευρώ ανά έτοςTo οικονομικό πρακτορείο διευκρινίζει ότι ορισμένα από τα ποσά που παραθέτει είναι κατά προσέγγιση (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του μισθού του κ. Στουρνάρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ενώ θα περίμενε κάποιος πως πρώτος στη λίστα των πιο «χρυσοπληρωμένων» τραπεζιτών θα ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αντίθετα βρίσκεται τέταρτος στη σειρά, καθώς προηγούνται οι διοικητές των τραπεζών του Βελγίου, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ενδεικτικά, ο ετήσιος μισθός του Ντράγκι ανέρχεται στα 386.000 ευρώ, ενώ ο «πρώτος τη τάξει» κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Jan Smets έχει λαμβάνειν 480.000 ευρώ ανά έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα ο… φτωχότερος κεντρικός τραπεζίτης είναι αυτός της Λιθουανίας με ετήσιο μισθό περίπου 75.000 ευρώ.

Πάντως, το Bloomberg διαπιστώνει μια αναντιστοιχία στις απολαβές των ισχυρών ανδρών των οικονομιών ανά χώρα. Για παράδειγμα, αν και η οικονομία του Βελγίου αντιστοιχεί μετά βίας στο 1/8 της γερμανικής, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης έχει μισθό 10% υψηλότερο από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann.

H Κύπρος, μία από τις μικρότερες οικονομίες της περιοχής, πληρώνει τον κεντρικό της τραπεζίτη περισσότερο από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, την Ισπανία.

Όπως και να ‘χει, αυτοί οι μισθοί φαντάζουν «πενιχροί» συγκριτικά με τις απολαβές των επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, ο οποίος δεν δέχθηκε να λάβει το μπόνους του το 2015, είχε απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ομόλογός του στη BNP Parbias, Jean-Laurent Bonnafe, «κινούνταν» στα… 3,5 εκατ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης