Ένα μεγάλο πλήγμα στα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγεί η Ιρλανδία στον τεχνολογικό κολοσσό Apple κατάφερε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έρευνες της Κομισιόν σε πολυεθνικές έχουν εγείρει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειώνΕιδικότερα, η Κομισιόν διέταξε τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο το ποσό-ρεκόρ άνω των 19 δισ. δολαρίων (ήτοι 13 δισ. ευρώ), καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της Apple μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια, ύψους 19 δισ. δολαρίων (…) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 19 δισ. δολάρια, συν τους τόκους» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε.

Το εν λόγω ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Κομισιόν από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

«Η Apple κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%» προσθέτει η Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Apple και η Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης.

Οι Βρυξέλλες ερευνούν παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται και με άλλες μεγάλες πολυεθνικές -όπως η Starbucks-, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν εγείρει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειών.

Ομαδική μήνυση για ελαττωματικές οθόνες

Πριν από μερικές ημέρες το zougla.gr είχε αναφερθεί στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις οθόνες των iPhone 6 και 6 Plus, το οποίο οφείλεται σε ελλιπή σχεδιασμό, καθώς με τη χρήση του κινητού χαλούν οι κολλήσεις της logic board με τα touchscreen controller chips.

Διαβάστε για το πρόβλημα με τις οθόνες των iPhone 6 και 6 Plus εδώ.

To συγκεκριμένο θέμα, που ονόμασαν οι χρήστες «Touch Disease», φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερες συσκευές της Apple, που κυκλοφόρησαν το 2014. Η λύση δεν βρίσκεται στην αντικατάσταση οθόνης αλλά στην αντικατάσταση συσκευής. Η Apple όμως δεν αντικαθιστά συσκευές που είναι εκτός εγγύησης.

Το Touch Disease εκδηλώνεται πρώτα με την γκρι μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης.

Κάτοχοι προβληματικών iPhone 6 και 6 Plus μήνυσαν την Apple για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η μήνυση αναφέρει ότι η Apple γνωρίζει το πρόβλημα, που έχει ως αποτέλεσμα μια «γκρι μπάρα που τρεμοπαίζει» στο πάνω μέρος της οθόνης, αλλά και έλλειψη απόκρισης της οθόνης στην αφή.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όπως σημειώνεται στη μήνυση, η Apple αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει μεταλλική θωράκιση για να προστατεύσει τα εν λόγω μέρη, όπως είχε κάνει με το iPhone 5. «Τα iPhones κατά συνέπεια δεν είναι κατάλληλα προς χρήση ως smartphones εξαιτίας του προβλήματος της οθόνης αφής» αναφέρεται.

Ως ενάγοντες αναφέρονται ο Todd Cleary από την California, ο Jun Bai από το Delaware και ο Thomas Davidson από την Pennsylvania, οι οποίοι κατηγορούν την Apple για απάτη και καταπάτηση των νόμων προστασίας των καταναλωτών της California.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης