Στις 29 Μαρτίου, μετά και τη δεκαήμερη παράταση που δόθηκε από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και την Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι μνηστήρες που θα καταθέσουν προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου που βγάζει προς αξιοποίηση το Δημόσιο. Πρόκειται για τις τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ουσιαστικά μαζί με όλη τη χερσόνησο είναι γνωστή ως «Μικρό Καβούρι» και περιλαμβάνει σε μια έκταση που ξεπερνά τα 300 στρέμματα, δύο ιδιωτικές παραλίες, αλλά και τη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Για την ιστορία την πώληση του Αστέρα διεκπεραιώνει η Εθνική Τράπεζα μετά από συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την Εκκλησία της Ελλάδος, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού την έκταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των επιτρεπόμενων από την προκήρυξη κατασκευαστικών έργων περιλαμβάνεται η κατεδάφιση ξενοδοχείων ή και bungalows για την κατασκευή κατοικιών (tourist villas), υπό την προϋπόθεση ότι «η περιουσία του Αστέρα θα διατηρήσει κάποιο βαθμό ξενοδοχειακής λειτουργίας» («retaining some degree of hotel operations»).

Υπενθυμίζεται ότι το συγκρότημα περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές μονάδες «Arion Resort & Spa, The Luxury Collection» και «The Westin Athens» όπως μετονομάστηκαν, τα οποία περιλαμβάνουν συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων πλήρως εξοπλισμένους, το συγκρότημα των 58 bungalows, τα εστιατόρια «Matsuhisa Athens» και «9 Μούσες», το Arion Beach bar την παραλία Astir Beach και το υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

Οι επενδυτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πανίσχυρα διεθνή ονόματα όπως το Κατάρ, την κινεζική Fosun International (σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιούτσου της Folli Follie) και την τουρκική Dogus (που ήδη συνεργάζεται με τη Lamda Development στη διαχείριση πέντε μαρινών με επίκεντρο τη μαρίνα Φλοίσβου).

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία – κολοσσός Dogus ή (D-Marin) συμφερόντων του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ αγόρασε στις 9 Ιανουαρίου το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη. Η ίδια εταιρεία είχε αποκτήσει στο τέλος του 2012, το 50% από τη Lamda Development, και άρα, τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών (Κέρκυρα) και της Λευκάδας.

Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η εταιρεία τουριστικών επενδύσεων Dolphin Capital Investors μαζί με το αμερικανικό fund Third Point (κατέχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου) και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Costamare) με τον ελληνοαμερικανικό όμιλο Peter Pappas (P. J. Mechanics). Στον μακρύ κατάλογο βάζουν κάποιοι και ηχηρά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών και ισχυρούς Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Dolphin Capital Investors σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος. Η Dolphin, η οποία εξειδικεύεται στην αξιοποίηση θέρετρων για διακοπές στη Νοτιανατολική Ευρώπη, θα υποβάλει έως τις 19 Μαρτίου προσφορά για το σύμπλεγμα του Αστέρα με έκταση 120.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι μετοχές της Dolphin διαπραγματεύονται στο Λονδίνο και η έδρα της είναι στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. 

Μίλτος Καμπουρίδης - Μαρίνα ΒερνίκουΣύμφωνα με πληροφορίες η Dolphin Capital Investors, με πρόεδρο τον Μίλτο Καμπουρίδη, είναι κυπριακών συμφερόντων. Ο Μίλτος Καμπουρίδης εξάλλου, έχει διατελέσει ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners. Πριν από τη συνεργασία του με τη Soros, εργάστηκε δύο χρόνια στην Goldman Sachs στην επενδυτική ομάδα του real estate. Το 1998, η Goldman Sachs τού απένειμε το βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Dolphin έχει αποφοιτήσει από το Massachusetts Institute of Technology (MIT), κατέχοντας τρία πτυχία στη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά, ενώ είναι παντρεμένος με τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Όσο για τους επενδυτές από το Κατάρ, την 1η Μαρτίου έγινε γνωστή η πώληση του νησιού Οξυά στον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί. Πρόκειται για νησί έκτασης 4.200 στρεμμάτων που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην Ιθάκη και η αγοραπωλησία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς την επόμενη εβδομάδα σε συμβολαιογράφο των Αθηνών θα γίνουν τα τελικά συμβόλαια μεταξύ των εκπροσώπων του Κατάρ και της οικογένειας Σταμούλη η οποία το κατείχε.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Χαλίφα Αλ ΘανίΣημειώνεται ότι ο Εμίρης μαζί με πασίγνωστο Έλληνα αρχιτέκτονα είχαν περάσει την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου όπου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δύο ημέρες πριν εκείνος αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Κατάρ. Τότε είχαν φουντώσει οι φήμες για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του αλ Θανί για την Οξυά, αλλά και για τον Αστέρα.

Οι φάσεις του διαγωνισμού

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πλήθος σεναρίων κυκλοφορεί και για το τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι για ένα ακίνητο που η αντικειμενική του αξία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς που θεωρούν πως το τίμημα θα βρίσκεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ επισημαίνουν πως η «Αστήρ Παλλάς» είναι στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με αξία περί τα 200 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης