Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 
Εικονολήπτης: Νίκος Βακόνδιος
Μοντάζ: Μάριος Τρίμπαλης 

Την δική του επιχειρηματική προσέγγιση παρουσίασε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα ο παγκοσμίως γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν, (Dov Moran) ενώπιον αθηναϊκού κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ.Moran, έδωσε διάλεξη στο Ίδρυμα Μποδοσάκη με θέμα «Επιχειρηματικότητα – Προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο», σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Eurobank.

Επιπλέον, ο κ. Μoran πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους κορυφαίων εταιριών, επιταχυντών (accelerators) και ΜΚΟ που προωθούν την νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπως τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο του ΣΕΒ και της Info Quest, τον κ. Σωκράτη Πλούσσα, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (EENE), κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας στο zougla.gr:

Η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο Dov Moran

Ο Dov Moran γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Ramat Gan κοντά στο Τελ Αβίβ. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Technion, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Χάιφα, όπου έλαβε πτυχίο Bachelor’s. Υπηρέτησε στο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό για επτά χρόνια, όπου ήταν διοικητής τoυ τμήματος μικροϋπολογιστών.

Το 1989, ο Moran ίδρυσε την M –Systems, την εταιρεία που ανακάλυψε το USB Flash Drive (DiskonKey) (στικάκι) και το Flash Disk (DiskonChip) καθώς και άλλες καινοτόμες συσκευές αποθήκευσης στοιχείων. Υπό την ηγεσία του, η M-Systems είχε έσοδα 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 18 χρόνια. Στο τέλος του 2006, εξαγοράστηκε από την SanDisk Corp, για 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, σε μία τις μεγαλύτερες εξαγορές που έγιναν ποτέ στο Ισραήλ.

Μετά την πώληση της Μ-Systems, o Dov Moran ίδρυσε την modu, μια εταιρεία καινοτομίας που ανέπτυξε την επαναστατική ιδέα του αρθρωτού κινητού τηλεφώνου η οποία τελικά πούλησε την ευρεσιτεχνία της στην Google.

Μάλιστα, αποτέλεσε την βάση για το έργο αρθρωτού τηλεφώνου της Google, γνωστό ως Project Ara. Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Moran έχει καταθέσει 40 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο Dov Moran είναι επίσης επενδυτής που παρέχει υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στο στάδιο του αρχικού κεφαλαίου σε τομείς όπως είναι οι ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα της υγείας, τα μίντια, το λογισμικό ως υπηρεσία (Saas) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Ιnternet of Things -ΙοΤ). Ως εκ τούτου, καθοδηγεί Ισραηλινούς επιχειρηματίες βοηθώντας τους να μετατρέψουν τις έρευνες και την καινοτομία σε επιχειρηματικές εφαρμογές.

Ο κ.Moran έχει λάβει σειρά διακρίσεων. Διακρίθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς από την Ernst &Young (2003), Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς από την IMC (2003), ενώ έλαβε το βραβείο Edward Rheine για την ανακάλυψη του USB Flash Drive (2012) και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η επίσκεψη του κ.Moran στην Ελλάδα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Πρεσβείας του Ισραήλ για την προώθηση των συνεργειών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στους τομείς της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

«Υπάρχουν νέοι και πολλά υποσχόμενοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα»

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε παραδείγματα με βάση τις εμπειρίες του και την επιχειρηματική του σταδιοδρομία.

Όπως είπε «συχνά το περιβάλλον μπορεί να αντιμετωπίσει μια καινοτόμα ιδέα με καχυποψία, λέγοντας πως δεν θα πετύχει ποτέ. Όσο περισσότερο καινοτομεί κάποιος, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες αποτυχίας. Εγώ έχτισα την επιχείρησή μου από το μηδέν χωρίς να σταματήσω να αναζητώ πρωτότυπα πρότζεκτ».

Αναφερόμενος την Ελλάδα σημείωσε πως μπορούν να γίνουν πολλά. «Υπάρχουν νέοι και πολλά υποσχόμενοι επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όμως πρέπει να ξέρετε πως δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή επιτυχίας. Χρειάζεται συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας η οποία μπορεί να υπάρξει παντού. Εννοείται πως οι αποτυχίες είναι αναμενόμενες αλλά ο κόσμος είναι γεμάτος ιδέες και καινούργια πράγματα», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα αποτέλεσε πρωτοβουλία της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπεν-Άμπα. Σε αυτό συγκαταλέγονται οι πρόσφατες επισκέψεις διακεκριμένων Ισραηλινών ειδικών της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός «StartTelAviv 2015» για νέους Έλληνες startuppers και πολλές εκδηλώσεις για επαγγελματίες.

Επιπλέον, η Πρεσβεία σχεδιάζει ένα μακρόχρονο πρόγραμμα υποστήριξης (mentorship) για Έλληνες επιχειρηματίες που θα ξεκινήσει σύντομα.

Δείτε τι δήλωσε η Πρέσβης του Ισραήλ στο zougla.gr








σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης