Στα 250 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ. αυτοκινήτων, εάν δεν σπεύσουν να τα ασφαλίσουν μέχρι και σήμερα, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσει να ταχυδρομεί ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν προέβησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα καλούνται να περάσουν, εντός οκτώ ημερών, από το ταμείο των εφοριών για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορούν να ασφαλίσουν ξανά το όχημά τους.

Εάν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας, τότε η ΓΓΠΣ θα αποστείλει τα στοιχεία του κατόχου του αυτοκινήτου στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη.

Επίσης, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 500 ευρώ, ενώ ενεργοποιείται παράλληλα και η ποινική διαδικασία, με επιπλέον πρόστιμο, που μπορεί να φθάσει έως 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου αυτοκινήτου σε ατύχημα, προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο έτη, ενώ σε τρία χρόνια ανέρχεται η ποινή σε περίπτωση υποτροπής.

Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων γίνεται πλέον δυνατός από τη διαρκή διασταύρωση της βάσης δεδομένων με τα κυκλοφορούντα οχήματα του Υπουργείου Μεταφορών και της βάσης δεδομένων με τα ασφαλισμένα οχήματα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης