Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών αλλά και η πανηγυρική δικαίωση όλων όσοι μιλούσαν για απώλεια της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας μας, προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποκαλύπτει η zougla.gr και αφορά την εκταμίευση 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το γνωστό EFSF.

Από το ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης και αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώνται όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την τροπολογία την οποία ενσωμάτωσε στις 28 Μαρτίου ο κ. Σαχινίδης και αφορούσε τη δημιουργία «ειδικού ταμείου» που θα έχει ως σκοπό την αποπληρωμή των δάνειων δυνάμεων.

Η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, κατ’ επιταγή της Τρόικα, είχε ξεσηκώσει πολιτική θύελλα εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς αποτελούσε βασική απαίτηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Προέβλεπε, δε, ότι τα χρήματα των δανείων θα καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε τα… ψίχουλα

Το εμπιστευτικό έγγραφο έχει ως θέμα τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν σήμερα από το EFSF. Αφορά τη δεύτερη δόση του δανείου, συνολικού ύψους 39,4 δισ. ευρώ, που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διευκρινίζει που θα καταλήξουν τα χρήματα, αφού πρώτα επισημαίνει ότι θα υπάρχει προμήθεια ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το σημείωμα του Γ.Λ.Κ. στον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα καταλήξει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα τα κρατικά ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 46 εκατ. ευρώ που αποτελεί και το ποσό της προμήθειας!

Είναι ενδεικτικό ότι στον λογαριασμό «Εισπράξεις και πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους» θα πιστωθούν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταλήξουν σε άλλο λογαριασμό που αφορά τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης.

Δείτε το έγγραφο


Τι θα καταλήξει σε μισθωτούς, μικροσυνταξιούχους και ανέργους; Τίποτα…

Οι αντιδράσεις

Το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρουσιάστηκε στην εκπομπή του zougla radio «Cosa Nostra» προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Δείτε τι σχολίασαν ο βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ κ. Βουδούρης και ο οικονομολόγος κ. Τσαγκάρης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης