Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Λευκωσία εν αναμονή της τελικής απόφασης για την υιοθέτηση ή όχι του κυπριακού Μνημονίου και του κουρέματος των καταθέσεων στις τράπεζες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής και παρά τους δραματικούς τόνους του διαγγέλματος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, το δεύτερο σε έδρες στης Βουλή πολιτικό κόμμα της Κύπρου, το ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του κουρέματος των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι συσχετισμοί στο Κυπριακό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων με αποτέλεσμα η συμφωνία της Κύπρου με την Ευρωζώνη να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Αυτή η ανασφάλεια αποτυπώθηκε ήδη με την πτώση της αξίας των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια αλλά και σε αυτό της Αυστραλίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει η κατρακύλα της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με αγωνία αναμένουν οι χρηματιστές το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στα οποία υποχρεωτικά θα αποτυπωθούν οι διαθέσεις των διεθνών επενδυτών.

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα σχετικά με την λειτουργία των κυπριακών τραπεζών από αύριο Τρίτη. Μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι ενδεχομένως τα τραπεζικά ιδρύματα του νησιού θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και την Τετάρτη, ενδεχομένως δε και την Πέμπτη. Αντιθέτως, τη Δευτέρα το πρωί υπήρξε η εντύπωση πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κανονικά. Κατά τα φαινόμενα όλα εξαρτώνται από την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, η οποία αναμένεται μετά τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας. Προηγουμένως και στις 09.30 το πρωί ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την Κυπριακή Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ευρωζώνης καθώς και για το παρασκήνιο που τον οδήγησε να αποδεχθεί τη συμφωνία αυτή (11.30 π.μ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την έγκριση των μέτρων απαιτούνται 29 ψήφοι σε σύνολο 56 βουλευτών, ωστόσο ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να βασιστεί μόνο στους 20 βουλευτές του και προσβλέπει σε στήριξη του ΔΗΚΟ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Εάν δεν παραστούν όλοι οι βουλευτές, απαιτούνται οι μισές συν μία ψήφοι των παρευρισκομένων.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και της Αθήνας για παν ενδεχόμενο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν υφίσταται πρόβλημα για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αφού αυτές οι καταθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup. Επίσης ο Γιάννης Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως την Τρίτη το πρωί θα ανακοινωθεί η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα καθώς και όλων των περιουσιακών τους στοιχείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είτε από κάποια μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, Εθνική ή Πειραιώς, είτε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Διαβάστε επίσης: Παγώνουν οι λογαριασμοί στην Κύπρο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013, 14:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης