Ως προϋπόθεση για τη συμφωνία, το Eurogroup ζητεί την ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Τα σχετικά σενάρια είναι τρία:

– επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος

– επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί με 3,8 δισ. ευρώ, με το ακραίο σενάριο της PIMCO, και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει τις εργασίες της, με ποσό 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση, θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγώσουν – με τα 8 δισ. να βρίσκονται στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις που εμπίπτουν στο σχέδιο των 100 χιλιάδων ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή, θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7,5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορά καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τους τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Οι ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται σε 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7,5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. Στη Λαϊκή 535 ταμεία προνοίας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών διατηρούν καταθέσεις, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στις 35 χιλιάδες ακίνητα έχουν υποθηκευτεί, ενώ τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στο Mega πως το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Διαβάστε επίσης: Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 09:19

Mε αεροπλάνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 11:37

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης