Ταμεία και κλάδοι υγείας που θα εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες και θα αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν να εξαιρεθούν από την ένταξη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, όποιες διοικήσεις επιλέξουν κάτι τέτοιο, αυτόματα το ταμείο ή ο κλάδος θα μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα αποκλείεται από οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται:

«Μέχρι τις 31/12/12, και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν ή προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύναται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 (Α160). Με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) από την 1η Απριλίου του Οίκου Ναύτου

β) από την 1η Μαΐου του κλάδου υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ

γ) από την 1η Ιουνίου του ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.), καθώς και οι κάθε μορφής μονάδες παροχής υγείας με το σύνολο του εξοπλισμού τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης