Περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017.

Οι διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2017, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυσαν πέρυσι, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν εφέτος στους κανόνες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων είναι τρεις:

α) Η κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά (όσοι έχουν ηλικία άνω των 70 ετών, όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω κι όσοι υπάγονται σε ορισμένες ακόμη ειδικές κατηγορίες) δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% επί του συνολικού ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματός τους. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

β) Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον η δαπάνη αυτή υπερέβαινε το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ) Η κατάργηση της απαλλαγής του 25% του συνολικού ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών από τον φόρο εισοδήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης